In Europa (en het Midden-Oosten en Afrika) schieten de pc-verkopen omhoog. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er maar liefst 6,7 procent meer computers geleverd dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Nu was vorig jaar wel erg slecht, maar Gartner, die deze cijfers levert, had ook voor dit jaar een daling verwacht.

De overstap van veel bedrijven naar Windows 7 heeft lang op zich laten wachten, maar de grote golf is nu echt aan de gang, zegt Gartner. Vooral in West-Europa ruilt het bedrijfsleven de oude bakken met XP massaal in. Naar schatting is 40 procent van alle pc's die nu in de markt worden gezet, een desktop. “De desktop pc is nog niet dood", zegt Gartneranalist Ranjit Atwal.

Lenovo kan zijn zakelijke pc's kwijt

Lenovo profiteert er het meest van met zijn zakelijke lijn aan desktops en notebooks. Het zag zijn marktaandeel in een jaar tijd met 48 procent groeien. Niettemin blijft het Chinese bedrijf slechts nummer vier in de Europese markt waar het wereldwijd de nummer twee is. Beide keren overigens achter marktleider HP, dat na een worsteling drie jaar geleden met Acer uiteindelijk de aanval makkelijk heeft afgeslagen.

Sterker nog, Acer is nog immer in vrije val nadat de crisis het consumentenvertrouwen volledig heeft weggeslagen. Daardoor bleven de consumenten-pc's van Acer stof verzamelen in de distributiecentra en moest het bedrijf miljoenen afschrijven op onverkoopbare hardware. In de eerste drie maanden van dit jaar liep het marktaandeel van Acer opnieuw fors terug, met 8,8 procent.