Dat verwacht marktonderzoeker Gartner nu in een nieuw, somber rapport. In 2009 worden er nog maar 101 miljoen desktopcomputers verkocht, 32 procent minder dan in 2008 .

Leefduur computer

"De pc-industrie staat voor een moeilijke tijd door de wereldwijde economische recessie. Klanten rekken de leefduur van hun computer op, en retailers zijn voorzichtiger," aldus George Shiffler, hoofd research bij Gartner.

Notebooks blijven het relatief goed doen. Gartner voorspelt 156 miljoen verkochte exemplaren in 2009, 9 procent meer dan in 2008. In 2008 werden er voor het eerst meer laptops dan desktop pc's verkocht.

Mini-notebooks

Vooral de ultralichte en goedkope mini-notebooks gaan een goed jaar tegemoet. Naar verwachting gaan er dit jaar 21 miljoen van die kleine notebooks over de toonbank. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dat in 2008 is verkocht.

De notebooks kunnen de schade voor de pc-industrie als geheel maar deels beperken. De verkoop van notebooks en desktops samen zal in 2009 met 11.9 procent afnemen. Dat is de grootste krimp in de geschiedenis van de personal computer. De laatste keer dat de pc-industrie fors kromp was in 2001, toen de verkoop met 3,2 procent daalde.