Er zijn inmiddels al aardig wat fabrikanten die met een oplossing/ecosysteem op de proppen komen die het mogelijk maakt je smartphone te gebruiken als desktop met een druk op de knop of het aansluiten van een kabel. Hoewel er nog niet veel gebruik van wordt gemaakt zijn er nog steeds fabrikanten die deze technologie toepassen.

Onder andere Canonical heeft het tot twee keer toe geprobeerd met Ubuntu, eerst met Ubuntu for Android in samenwerking met Motorola en later met Convergence. Microsoft heeft het geprobeerd met Continuum en Razer waagt een poging met Linda. Samsung heeft DeX ongeveer twee jaar geleden geïntroduceerd en sindsdien meerdere versies uitgebracht. Wij hebben dat systeem uitgebreid getest en de uitkomst beviel ons.

Naast Samsung zijn er nog andere smartphonefabrikanten die een gokje wagen op dat gebied en Honor is een van die bedrijven. De Huawei-dochter rust z'n vlaggenschip-toestellen uit met de Magic Desktop, een softwarelaag die ervoor zorgt dat je een volledige desktop tot je beschikking hebt als je een toetsenbord, muis en monitor aansluit.

Net als met de Raspberry Pi, Windows Phone icm Continuum, Windows 10 en Android op een oude laptop, heb ik besloten afscheid te nemen van mijn desktop-pc en een paar dagen al het werk dat ik normaal gesproken doe uit te voeren op een Honor View20 in combinatie met een 3rd party USB Type C hub.

In mijn geval betekent dat dat ik veel browsertabs open heb, verschillende applicaties tegelijk gebruik en daar regelmatig tussen switch. Dat zou geen probleem moeten zijn voor de View 20 en, omdat het geheel draait op Android, zal het zoeken naar applicaties die ik normaal gesproken op de desktop gebruik, ook geen enkel probleem moeten zijn.

Installatie

In tegenstelling tot Samsung's Dex is het niet helemaal duidelijk of Honor/Huawei een officiële dock heeft voor hun smartphones. Honor kon ons in elk geval geen kabel, converter of dock meeleveren met de View20. En dat terwijl we tijdens de onthulling van deze smartphone wel een dock hebben gezien (die in combinatie met een augmented reality-skigame werd getoond). Wij waren dus overgeleverd aan de grote hoeveelheid 3rd-party USB-C-hubs/converters die online te vinden zijn. We kozen voor deze uitgebreide USB-C-hub De fabrikant van deze hub claimt dat het apparaat overweg kan met Samsung's Dex, Nintendo Switch, MacBooks (Pro), Chromebooks en een hele zwik Windows convertibles waaronder de Asus Zenbook en Dell XPS. De Honor wordt niet genoemd, maar wij wagen de gok.


De hub heeft 1 USB-C-aansluiting, voor het opladen van het verbonden apparaat en het voorzien van energie aan de Hub zelf, 1 HDMI-poort, 3 USB 3.0 A-poorten en 1 3,5mm koptelefoonaansluiting. Een lekker complete hub dus. En warempel, de hub werkt uitstekend met de Honor View 20. Dat is weer mooi meegenomen. We hebben ook meteen maar even gekeken of deze Hub ook echt overweg kan met de Galaxy S9 en ook dat lijkt, zoals geadverteerd, geen probleem te zijn. Sterker nog, de 5-app-limiet lijkt met deze 3rd-party hub niet van toepassing te zijn. Een mooie extra. Ook andersom gaat goed en de Honor View20 werkt uitstekend in de DeX-cradle van Samsung.

Wij zijn benieuwd of andere, nog goedkopere hubs ook zo goed werken. Wellicht dat wij dat nog een keer gaan testen, mocht je daar niet op willen wachten, kan je ook kijken naar Deze goedkopere hub, deze of deze.

Wat de installatie zelf betreft kunnen we heel kort zijn, net als met de Dex is er eigenlijk geen sprake van een installatie. Sluit je smartphone aan op de hub en de desktop wordt direct gestart. Net als bij DeX en andere Android-desktop-afgeleiden heeft deze desktop wat weg van een mix tussen Windows 7 en KDE. Het ziet er allemaal strak en overzichtelijk uit. De typische Android-navigatieknoppen zitten bij deze desktop rechtsonder en linksonder bevindt zich een icoon dat dienstdoet als startknop. Er opent zich een soort appdrawer waar je de geïnstalleerde apps op het toestel kan bekijken en starten. En dat is meteen ook het eerste onderdeel waarbij iets vervelends opviel.

Gebruik

In het startmenu/de appdrawer zijn gek genoeg niet alle apps te zien. In eerste instantie dacht ik dat dat kwam omdat apps die niet compatible zouden zijn met de desktopmodus gewoon werden weggelaten, maar dat is dus niet zo. Het lukt namelijk wel om deze apps gewoon te gebruiken op de desktop (als je deze met verschillende trucs toch open krijgt, via snelkoppelingen in andere apps bijvoorbeeld) en sommige werken soms zelfs beter dan enkele apps die wel in deze lijst staan.

Dat maakt de keuze om deze apps niet te tonen in het startmenu des te vreemder. En dat gaat niet alleen om losstaande apps, maar ook om bijvoorbeeld het openen van de instellingen of de Google Play-store. Het is vervelend daar steeds voor te moeten grijpen naar de telefoon, zeker omdat in het geval van de Play store deze gewoon perfect werkt op de desktop, een vreemde keuze. Hier werken we omheen door eenmaal geopende apps open te houden of geminimaliseerd te houden zodat we weer makkelijk kunnen gebruiken.

Wat ons overigens positief verraste, was dat de smartphone dus gewoon gebruikt kan worden terwijl er op het scherm wordt gewerkt. In tegenstelling tot DeX kan je gewoon apps open hebben en gebruiken op je toestel en tegelijkertijd apps draaien op de desktop modus. Je losse scherm wordt dus gezien als een tweede scherm en niet als dedicated scherm. Hoewel wij niet echt aan toepassingen kunnen denken waarin dit handig zou zijn, is het wel fijn dat de mogelijkheid er is. Als je dat niet wilt kan je je toestel ook in de mousepad-modus zetten en het apparaat als de Magic trackpad van Apple gebruiken.

Zowel de smartphone als de desktop kunnen tegelijkertijd worden gebruikt en zoals je ziet werkt de View20 perfect met de DeX-cradle

Hoewel het werken in de pc mode over het algemeen goed gaat, zijn er wel wat kleine dingen waarmee je rekening moet houden. Sommige apps worden in de telefoonmodus geopend en niet in de tablet mode. Sommige apps laten zich ook niet resizen waardoor het soms handiger is om de webversie te gebruiken via de browser in plaats van de dedicated app.

Het werken met de apps ging praktisch hetzelfde als op de pc. De Android-versies van de office-apps die wij gebruiken hebben misschien wat minder functies dan de officiële desktop-varianten, ik miste ze niet en kon alles doen wat ik nodig had. Sterker nog, je hebt bijna niet door dat je je werk op een mobiel apparaat doet. Alleen bij het selecteren van teksten of het hoveren boven links zal je merken dat je op een Android-apparaat werkt. Je muiscursor wordt namelijk behandeld als een vinger en Android kan natuurlijk niet zien of jij met je vinger boven een link bungelt (en deze niet aanraakt).

Wat het selecteren van tekst betreft zal je met je rechtermuisknop lang op een woord moeten drukken zodat de selectietool verschijnt (net zoals je lang met je vinger zou drukken op een woord als je op je smartphone aan het werk bent). Dat is misschien even wennen en sommige apps gaan daar in de desktop modus beter mee om dan anderen. Microsoft Word ziet bijvoorbeeld wel het verschil in tegenstelling tot Google Docs.

Het enige dat ik zo nu en dan miste, was de ondersteuning voor widgets. Als Android-gebruiker is het fijn om in een oogopslag te kunnen zien wanneer het gaat regenen met behulp van de Buienalarm-app of welke afspraken je absoluut niet mag missen. Dit wordt mooi afgevangen door de notificatiebalk, maar je zal toch een extra handeling moeten doen om daar te komen.

Google Docs vs Microsoft Word

De Magic Desktop lijkt minder last te hebben van tombstoning-problemen dan DeX. Apps die worden geminimaliseerd blijven in sommige gevallen gewoon werken wat erg handig is voor collaboration tools. Slack lijkt zich overigens nog steeds wat vreemd gedragen op de desktop. Gelukkig komen notificaties wel door als de app is geminimaliseerd, maar als deze gewoon open staat op de achtergrond, krijg je geen notificatie en gaat de app ervanuit dat deze altijd op de voorgrond aanwezig is (wat op de smartphone natuurlijk ook het geval is).

Bij YouTube is dat precies andersom. De app stopt met afspelen zodra deze wordt geminimaliseerd, maar blijft gewoon werken als deze op de achtergrond open staat. Dit heeft Google bewust gedaan omdat je voor het afspelen op de achtergrond eigenlijk een YouTube Red-abonnement moet hebben. Het feit dat dit dus werkt als je de app op de achtergrond openhoudt en niet minimaliseert is een leuke extra.

Overigens moet je je geminimaliseerde apps wel goed in de gaten blijven houden. De Magic Desktop heeft er nog wel eens een handje van lang geminimaliseerde apps te sluiten zonder waarschuwing. Dat heeft wellicht te maken met Android Tombstoning, als deze vanuit het startmenu worden geopend kan je namelijk wel gewoon verder gaan waar je bent gebleven en notificaties van gesloten apps komen gelukkig ook nog steeds aan. Maar toch kan dit irritant zijn, zeker als het om een app gaat die niet zichtbaar is in het startmenu. Dit is iets dat Huawei/Honor zal moeten patchen.

Tombstoning werkt overigens zo goed dat je je smartphone gewoon kan loskoppelen. Alles wat je open had staan op je desktop wordt onthouden, ook als je op je toestel naderhand andere dingen doet in dezelfde apps. Zodra je de desktop modus weer inschakelt worden alle apps weer opnieuw geopend en kan je verder waar je bent gebleven. Dit doet de Magic Desktop beter dan DeX.

Wat DeX echter wel beter doet dan de Magic Desktop is de omgang met notificaties. Deze verschijnen bij DeX netjes in beeld en kunnen makkelijk worden beheerd. Als het notificatiescherm wordt geopend kunnen notificaties netjes werden weggeschoven. Dat kan je bij de Honor View20 wel vergeten. Je hoort wel dat je notificaties binnen krijgt, maar je ziet ze niet. Als je de notificatiebalk opent zie je ze wel staan, maar een voor een wegslepen of wegklikken gaat niet. Je hebt wel een knop waarmee je alle notificaties in een keer kan verwijderen, maar dat is meteen weer zo rigoureus. Het is een klein ding, maar als je veel notificaties krijgt, is het wel fijn als je dat een beetje zou kunnen beheren, gemiste kans.

Conclusie

De grote vraag is natuurlijk of de Honor View20 in combinatie met een USB HUB of Dock een waardige pc-vervanger zou kunnen zijn. Het antwoord daarop is volmondig ja. Het apparaat is snel genoeg om alle standaard werkzaamheden te kunnen doen en dankzij de grote beschikbaarheid van Android-apps is de kans klein dat je bepaalde handelingen niet kan uitvoeren wegens het missen van een app.

Sommige apps kunnen misschien niet fullscreen gebruikt worden, maar werken verder wel naar behoren. Wij zijn, in tegenstelling tot DeX geen apps tegen gekomen die niet werken (zelfs Firefox, die dienstweigerde op Samsung's oplossing) werkte naar behoren. Voor de rest heb je alle telefoonfuncties bij de hand waardoor sms'en, whatsappen en bellen geen enkel probleem is.

Kortom, de Magic Desktop op de Honor werkt uitstekend en ik zou zelfs durven zeggen dat men bij sommige bedrijven hun gebruikers niet eens meer een laptop mee zouden hoeven geven. Een flexplek met toetsenbord, muis, monitor en USB HUB/Cradle zou in sommige branches een geweldige oplossing zijn. En als je werk erop zit, neem je je toestel mee naar huis en sluit je 'm thuis aan op je tv of monitor om privé verder te appen, Android-games te spelen of lekker te Netflixen, geen pc voor nodig.

We hebben inmiddels genoeg Android/pc/desktop-oplossingen getest om te kunnen concluderen dat Honor het 't best voor elkaar heeft. Het zit op ongeveer dezelfde hoogte als RemixOS, maar aangezien dat besturingssysteem niet meer wordt onderhouden kunnen we wel zeggen dat de Magic Desktop de beste keuze is op dit moment. Zeker omdat je geen last hebt van restricties als je een (goedkopere) 3rd party-HUB gebruikt. Bovendien is de Honor View20 stukken goedkoper dan de toestellen van Samsung. Een win-win, situatie dus.

En hoe zit het met de smartphone zelf? Lees hier de review.