Het nieuwe Vaio Z-model van Sony brengt de nieuwe communicatietechnologie van Intel eerder naar de pc-markt dan verwacht. Die laptop (vanaf ruim 1800 euro) met Light Peak komt eind juli al uit in Europa. Eerder stelde chipmaker Intel nog dat de eerste pc's met Light Peak begin 2012 op de markt zouden komen. Apple zou met zijn MacBook Pro's bijna een jaar lang het rijk alleen hebben met de supersnelle communicatietechnologie.

Supersnel

Het door Intel ontwikkelde Light Peak biedt datadoorvoersnelheden tot 10 Gigabit per seconde per kanaal, waarvan er twee zijn verwerkt in één kabel. Het is een directe PCI Express-aansluiting op een moederbord en zorgt voor supersnelle dataoverdracht naar bijvoorbeeld externe harde schijven.

Light Peak vervangt bij MacBook Pro's ook de monitoraansluiting DisplayPort. Bestaande videoapparatuur met die verbinding is compatibel met Light Peak. Met een verloopstekker is ook HDMI-apparatuur te gebruiken.

Externe videokaart

Sony zet de snelle aansluiting in voor usb, maar ook voor een externe videokaart (AMD Radeon HD 6650M) gecombineerd met een optisch station (dvd of Blu-Ray). Dat is verwerkt in het Power Media Dock2. Door dat externe kastje kan de lichte laptop in totaal 4 schermen aansturen, inclusief het eigen ingebouwde scherm (waarvoor het een Intel HD 3000-videochip aan boord heeft).

Wat Apple betreft, is zijn Thunderbolt-technologie de opvolger voor usb 2.0 (en Firewire, ofwel IEEE1394). Usb 3.0 is niet nodig voor Macs, heeft ceo Steve Jobs al eerder gesteld. Apple gebruikt Light Peak nu met een fysieke DisplayPort-aansluiting.

Sony kiest juist voor een usb-connector, waarmee de aansluiting combatibel is met het snelle usb 3.0. Het externe Media Dock heeft zelf weer usb-aansluitingen (één usb 2.0 en één 3.0) naast HDMI, VGA en Ethernet.

Toch wat beperkt

Overigens is de huidige versie van Light Peak minder snel dan wat er met die technologie mogelijk is én dan wat Intel eerder heeft gepresenteerd. De eerste generatie van die verbinding gebruikt koperdraden in plaats van glasvezel. Intel heeft dit gedaan onder druk van pc-makers. In theorie kan Light Peak diverse verbindingen vervangen doordat het er letterlijk (fysiek) compatibel mee kan zijn. Dit geldt niet alleen voor dataoverdracht en video, maar ook voor Gigabit Ethernet, scsi, sata, esata, Firewire, usb, enzovoorts.