Het einde van de XP-support stimuleert de verkoop van nieuwe pc's, stelt marktonderzoeker IDC. Bedrijven in West-Europa kochten in het vierde kwartaal 1,9 procent meer pc's, terwijl consumenten juist 8,3 procent minder pc's kochten. De totale pc-markt daalde in 2013 met 10 procent, aldus IDC.

XP permanent lek

Vanaf april biedt Microsoft geen ondersteuning meer voor Windows XP, waardoor er geen beveiligingsupdates meer komen, ook niet voor kritieke security-gaten. Grote organisaties kunnen nog speciale onderhoudscontracten afsluiten, maar voor andere bedrijven zit er weinig anders op dan migreren naar Windows 7 of 8.

Lenovo groeit hard

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) heeft HP nog altijd het grootste marktaandeel, gevolgd door Lenovo en Acer. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2012 behaalde Lenovo de grootste groei (27% omhoog) terwijl Sony het slechtst scoorde (min 23%). Apple staat nu op plaats 7. De cijfers komen grotendeels overeen met die van Gartner, die vorige week ook een grote expansie voor Lenovo meldde.