HP verkoopt 5 procent meer notebooks dan vorig jaar en doet dat vooral in de zakelijke markt. De consument houdt nog wel de hand op de knip of kiest voor een van de vele tabletvormen van vooral Samsung of Apple. Ook worden er plots meer printers verkocht. Veel winst maakt HP er niet op; de marges op hardware blijven flinterdun zo blijkt het de kwartaalcijfers.

Dat bedrijven hun verouderde hardware vervangen heeft deels te maken met het besluit van Microsoft om te stoppen met de ondersteuning op het besturingssysteem Windows XP. Nieuwere besturingssystemen hebben betere hardware nodig dan XP en mede daardoor gaat ook het oude ijzer naar schroothoop. Desktops worden vervangen door notebooks.

In Europa gaat het beter

Vooral in Europa gaat het weer wat beter, zegt Meg Whitman, de CEO van HP. De grote neergang is gestopt en de markt lijkt gestabiliseerd, zegt ze tegen Reuters. Dat concurrent Lenovo de serverbusiness van IBM overneemt, ziet Whitman als een kans voor HP. "We kunnen op korte termijn profiteren van de onzekerheid bij hun klanten."