Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat wereldwijd het aantal pc-verkopen juist licht steeg. In Europa blijft de zakelijke markt de hand op de knip houden. Wel blijven netbooks bij consumenten erg populair. Gartner zegt later te komen met cijfers over marktaandelen van de leveranciers in West-Europa.

Ook IDC kwam met cijfers over het derde kwartaal. Daarbij valt weer op dat Gartner en IDC verschillende cijfers hanteren. Zo zegt IDC dat er wereldwijd iets meer dan 78 miljoen pc’s uit de fabrieken zijn gerold, terwijl Gartner komt op bijna 81 miljoen stuks. Beide signaleren wel dat Acer wereldwijd definitief Dell is gepasseerd en nu tweede staat achter marktleider HP. Dell maakte als enige in de top-vijf een daling mee in het derde kwartaal, zowel in aantallen pc’s als in marktaandeel. Acer profiteert sterk van de populariteit van de netbooks.

Marges cruciaal

Gartner wijst er wel fijntjes op dat door de populariteit van de netbooks de leveranciers wel meer computers verkopen, maar dat de prijsdalingen een heikel onderwerp is voor de industrie. “De prestaties van de leveranciers kunnen niet alleen worden gemeten aan de aantallen die uit de fabrieken komen, maar juist omzetten en de marges zijn de sleutel tot overleving in deze competitieve markt”, zegt Gartner in zijn marktbeschouwing.

Bron: Channelworld.nl