De nieuwe MacBook Air is de eerste Mac die standaard wordt geleverd zonder Flash. Voorheen leverde Apple zijn computers met die Adobe-software voorgeïnstalleerd. De nieuwe uitvoering van de ultraplatte laptop haalt 5 uur in de 11 inch uitvoering en 7 uur in de 13 inch variant.

Cpu-vretend

Uit tests van techsite Ars Technica blijkt dat dit respectievelijk zo'n 3 en 5 uur zou zijn als Flash is geïnstalleerd en gebruik daarvan wordt meegeteld in de meting. De voornaamste boosdoeners zijn Flash-ads op websites. Die kosten nogal wat rekenkracht en dat verbruikt weer stroom.

"De beste tijd die ik haalde met Flash geïnstalleerd, was 4 uur", meldt reviewer Chris Foresman van Ars. "Na het wissen van Flash draaide de MacBook Air 6 uur en 2 minuten. Met exact dezelfde set websites geladen in Safari, maar dan met statische ads in plaats van de cpu-vretende Flash-versies."

De accu in de huidige, kleinere MacBook Air heeft een lagere capaciteit dan die in de vorige, die volgens Apple ook zo'n 5 uur haalt op één lading. De nieuwe 13 inch Air heeft echter een zwaardere accu.

Mac App Store

Flash is effectief ook verboden voor applicaties in de aankomende Mac App Store. Apple stelt in de voorwaarden voor die nieuwe applicatiewinkel dat apps niet mogen vertrouwen op technologie die niet standaard aanwezig is op Macs. Door het weglaten van Flash uit de default installatie van Mac OS X staat die Adobe-technologie dus op de zwarte lijst.

Hetzelfde geldt voor Oracle's Java, waarvan Apple een eigen implementatie heeft. De Mac-maker heeft echter besloten dat eigen Java te schrappen. Dat besluit is genomen net voordat Apple Flash aan de kant zette voor zijn Macs. Zowel Adobe als Oracle houden Mac-gebruikers nog in het duister. Developers kunnen sinds afgelopen donderdag apps indienen voor de Mac App Store. Die opent eind januari de deuren.