De verkoop van tablets neemt dit jaar toe met een forse 67,9 procent, voorspelt marktmonitor Gartner. De traditionele pc zakt ondertussen fors in: van 341,3 miljoen verkochte exemplaren vorig jaar naar 305,2 miljoen stuks dit jaar. Voor volgend jaar voorziet het onderzoeksbureau een verdere achteruitgang. De reguliere desktop en laptop komt dan uit op slechts 289,2 miljoen verkochte systemen.

Pc-slates en Chromebooks

De voor dat apparaat verwachte daling van 10,6 procent dit jaar wordt nog iets gecompenseerd door de verkoop van zogeheten ultramobiles. Als die dunne en toch krachtige pc's worden meegeteld, komt de pc uit op een verkoopval van 'slechts' 7,3 procent. Een kwart kleiner, maar nog altijd een teruggang.

Onder ultramobiles rekent Gartner naast Windows-slates en hybride pc's ook Chromebooks met Google's Chrome OS. Een gestaag groeiende groep pc-fabrikanten brengt laptops uit met dat cloud-besturingssysteem van de internetreus. De verkoop van al deze ultramobiele computers is in 2012 uitgekomen op bijna 10 miljoen stuks en passeert in 2013 naar verwachting de 20 miljoen. In 2014 groeit dat verder door naar net geen 40 miljoen.

Apple als enige homogeen

Dat groeitempo is hoog, maar de aantallen verbleken bij de verkoop van tablets en zeker van smartphones. Dankzij die twee aanjagers haalt de totale markt voor eindgebruikersapparaten een groei van 5,9 procent dit jaar. Daarbij is Android de grote aanvoerder, op toenemende afstand gevolgd door Windows met daar dicht achteraan iOS plus Mac OS X, en dan op flinke afstand het BlackBerry OS van BlackBerry (voorheen RIM).

Deze diverse besturingssystemen zijn wel verdeeld qua hardwareplatformen. Android draait vooral (90 procent) op smartphones, en Windows met name (95 procent) op pc's. Alleen Apple heeft een homogene aanwezigheid; op smartphhones en tablets naast ook nog een beetje bereik op traditionele desktops en laptops. BlackBerry is effectief alleen aanwezig op smartphones.

Windows 8.1 en Haswell

Gartner rekent voor dat er vorig jaar al 120 miljoen tablets en 1,7 miljard smartphones over de toonbank zijn gegaan. Dit jaar komt dat volgens de firma uit op respectievelijk 202 miljoen en 1,8 miljard stuks. In 2014 zet die groei door om uit te komen op 276 miljoen tablets en 1,9 miljard smartphones. De tablet eet de pc op, concludeerde onderzoeksbureau IDC al eind vorige maand in zijn voorspelling voor de komende paar jaar.

Net als die concullega ziet Gartner geen groot herstel voor de pc komen door Windows 8.1 en nieuwe, zuinigere Intel-processors. Ultramobiles winnen wel aan aantrekkingskracht, stelt het onderzoeksbureau. "Dit zal vooral duidelijk worden in het vierde kwartaal van 2013 wanneer de combinatie van nieuwe [pc-]ontwerpen op basis van Intels Bay Trail- en Haswell-processors en Windows 8.1 op de markt komen."

Gemiddelde prijzen

Die nieuwe, zuinigere pc's met de volgende versie (codenaam Windows Blue) van Microsofts besturingssysteem worden niet bij voorbaat afgeschreven door Gartner. Maar de impact op de verkoop zal beperkt zijn. "Hoewel deze apparaten de algehele verkoopvolumes aanvankelijk maar marginaal helpen, zullen ze naar verwachting de leveranciers wel helpen om hun gemiddelde verkoopprijzen en marges te verhogen."