Als je Reddit op gaat en zoekt naar threads over Black Friday zie je vaak een hoop threads waarin mensen zeggen dat het niet loont te wachten tot (web)winkels gaan stunten met prijzen op deze specifieke dag/week. Het blijkt echter niet zo zwart wit te zijn. Ze hebben het niet direct aan het verkeerde eind, maar ook niet aan het juiste.

Als je op zoek bent naar een specifiek onderdeel is het wachten op Black Friday wellicht een gok. Voor de meeste componenten is de kans groot dat je deze ook voor een mooie prijs kan vinden op andere momenten dan Black Friday. Hoe specifieker het onderdeel is waar je naar op zoek bent, hoe kleiner de kans dat je deze tegenkomt voor een mooie prijs op Black Friday.

Ben je echter iemand die vooral kijkt naar de prijs en niet zozeer naar specifieke modellen of componenten, dan kan je honderden euro's besparen en verschillende Black Friday-deals scoren.

Dus, waar moet je voor gaan? Omdat de situatie bijzonder verwarrend wordt in de eerste weken van november, wanneer alles in de aanbieding is maar het niet duidelijk is wat een echt koopje is, stel ik een aantal algemene richtlijnen op om te helpen. Deze moeten je in staat stellen om de beste balans te vinden tussen goede besparingen en het voor onbepaalde tijd wachten op een korting die misschien nooit zal komen.

Wij kijken vandaag naar de meest voorkomende computer-onderdelen die mensen upgraden en naar de kans dat deze worden aangeboden voor een mooie prijs op Black Friday. We vertellen je of je bepaalde producten nu meteen kan aanschaffen of beter even kan wachten tot het daadwerkelijk Black Friday is.

Processor

Wacht tot Black Friday: De afgelopen jaren ging AMD helemaal los, de fabrikant verlaagde prijzen op zowel zijn consument-gerichte Ryzen als de krachtige Threadripper CPUs. Je kon al een 8 core 16 thread Ryzen 7 1700X kunnen scoren voor nog geen 170 euro bij sommige webshops.

Aan de Intel-kant, zijn de verkopen vrij bescheiden, met een beetje geluk kan je hier en daar kortingen van tussen de 20 en 40 euro voorbij zien komen.

Zelfs als er geen dikke kortingen zijn op Intel processoren, zou je in elk geval nog kunnen kijken naar mooie moederbord combo- en bundelkortingen tijdens Black Friday waardoor je, als iemand in het Intel-kamp beter even kan wachten.

CPU-koelers

Direct halen: Als je echt voor een lage prijs wilt gaan, zou je misschien nog even kunnen wachten tot Black Friday los gaat, de kans is alleen vrij klein en als het al gebeurt, zal het wellicht om een tientje of twee kunnen gaan. Er is geen garantie dat jouw specifieke model in de aanbieding zal zijn. Koelers zijn het hele jaar door wel ergens in de aanbieding dus je hoeft niet per se te wachten tot Black Friday.

Moederborden

Direct halen: Veel bouwers zijn trouw aan een bepaald merk en kiezen voor een specifiek moederbord vanwege bepaalde features en form factor-eisen. Een mooie aanbieding vinden voor het moederbord van je dromen is wat dat betreft zoiets als wachten tot je de loterij wilt.

Als je echter op hetzelfde moment ook op zoek bent naar een processor, dan is het misschien toch handig om even te wachten. Je kan wachten op een mooie processordeal en misschien zelfs een combo of bundel-korting scoren. Het loont ook als je flexibel bent met je moederbord-eisen. Hierdoor heb je nog meer keuze en kan je beide onderdelen voor weinig op de kop tikken.

Videokaart

Wacht op Black Friday: Over het algemeen worden videokaarten niet met zulke dikke kortingen aangeboden als andere hardware, maar de kortingen kunnen groot genoeg zijn om hier en daar toch nog iets moois op de kop te kunnen tikken, zeker in het midrange en high-end segment.

Er zijn echter twee uitzonderingen: De eerste is als je op zoek bent naar een RTX-kaart en je bent ook een Call of Duty-fan die van plan was om de game van dit jaar meteen te kopen. Als je de kaart nu koopt, is de kans groot dat je de game er gratis bij krijgt.

De andere uitzondering is de RX 580. De prijzen zijn eerder dit jaar al gedaald tot ongeveer 150 euro en met de 5700 en 5700 XT die nu op de markt zijn, denken we dat de voorraad van deze Polaris GPU's eindelijk begint af te nemen. Als je zo’n kaart voor 150 euro of minder ziet, wacht dan niet en Haal ‘m nu, nu zijn ze nog redelijk makkelijk verkrijgbaar.

Lees ook: Dit zijn de beste videokaarten

SSD

Nu halen: De gemiddelde consument zoekt meestal een drive tussen de 120 GB en 500 GB en de prijzen zijn nu al fantastisch. Wij zien nu al 120 GB drives van bekende merken te koop voor een tientje of twee en minder bekende merken zelfs voor de helft.

Ook grotere SSD's van 240 GB gaan soms voor 40 a 50 euro en 500 GB drives voor 75. Het is mogelijk dat de prijzen nog verder dalen, maar er worden op dit moment zoveel exemplaren verkocht dat er wellicht niet veel gestunt zal worden. Je zal jezelf in elk geval geen buil vallen als je er nu eentje aanschaft.

Mocht je een 1 TB grote SSD willen of groter, dan loont het wellicht wel even om te wachten. De kortingen die tot nu toe op 1 TB-schijven zijn gegeven vallen aardig mee en we denken dat dit tijdens Black Friday alleen maar beter wordt.

Lees ook: Dit zijn de beste SSDs

Harde schrijven

Hangt van de capaciteit af: De prijzen van harde schijven blijven het hele jaar door vrij constant, vooral op schijven van 2TB of kleiner. Ja, de beste prijzen zal je waarschijnlijk rond Black Friday zien, maar je zal geen duizelingwekkend verschil zien tussen deze prijzen en de algemene verkoop gedurende het hele jaar. Onze vuistregel is dat een bekend merk 1TB schijf voor 35 euro en een 2TB schijf voor 50 euro solide verkoopprijzen zijn.

Voor schijven met een hogere capaciteit geldt: hoe langer de tijd verstrijkt, hoe beter de straatprijs wordt. Het kan de moeite waard zijn om te zien welke kortingen er langs komen deze week. Een korting van 20 procent is ongeveer het minimum voor wat ik zou beschouwen als een goede deal.

RAM

Nu kopen: Vorig jaar waren de geheugenprijzen zijn zo slecht dat elke cent die je kon besparen de moeite waard was. Maar dit jaar lijkt alles anders te zijn. Deze maand hebben wij al aanbiedingen langs zien komen voor 16 GB DDR-3000 RAM voor 50 euro. Het is mogelijk dat je rond vrijdag nog mooiere aanbiedingen vindt, maar je zal geen spijt krijgen als je nu alvast wat aanschaft.

Kasten

Maakt niet uit: Niet alle kasten zullen met korting worden aangeboden, maar enkele populaire modellen zal je waarschijnlijk wel kunnen vinden voor iets minder. Als je genoegen neemt met een superbudget-kast dan is Black Friday een van de beste tijden om een kast aan te schaffen.

Lees ook: Hier moet je op letten als je een pc-kast koopt

Voeding

Nu kopen: als je de voorkeur geeft aan een specifieke fabrikant, wacht dan niet tot het model waar je op zoek met korting wordt aangeboden. Als het een goede prijs is ten opzichte van eerdere deals, ga er dan meteen voor.

Als je wensen iets flexibeler zijn, kan je besparen door te wachten. Wees je er gewoon van bewust dat er niet veel aanbiedingen zijn voor voedingen. Je bespaart het meeste als je op zoek bent naar een voeding die 550W of minder is, niet modulair is of een hogere rating heeft dan Bronze rating. Je kunt ook koopjes vinden als je op zoek bent naar 650W tot 750W modulaire voeding met een gold rating.

Monitor

Nu kopen: De meeste mensen zijn meestal op zoek naar specifieke monitoren en in die gevallen is het ’t niet waard om te wachten op een Black Friday-aanbieding. Het kan geen kwaad om erop te wachten, wie weet gaat net het model waar jij naar op zoek bent in de aanbieding, maar de kans is klein. Als je nu al een goede aanbieding tegenkomt, ga er dan voor.

Als het je niet om een specifiek merk of model gaat, maar alleen om de specificaties (1080P, 144 Hz, G-Sync, 24 inch) dan kan je wel wachten op Black Friday. Er zal altijd wel een model in de aanbieding zijn en als het er toevallig ook nog eens eentje is die aan jouw wensen en eisen voldoet, dan kan je toeslaan.