Als je Reddit op gaat en zoekt naar threads over Black Friday zie je vaak een hoop threads waarin mensen zeggen dat het niet loont te wachten tot (web)winkels gaan stunten met prijzen op deze specifieke dag/week. Het blijkt echter niet zo zwart wit te zijn. Ze hebben het niet direct aan het verkeerde eind, maar ook niet aan het juiste.

Als je op zoek bent naar een specifiek onderdeel is het wachten op Black Friday wellicht een gok. Voor de meeste componenten is de kans groot dat je deze ook voor een mooie prijs kan vinden op andere momenten dan Black Friday. Hoe specifieker het onderdeel is waar je naar op zoek bent, hoe kleiner de kans dat je deze tegenkomt voor een mooie prijs op Black Friday.

Ben je echter iemand die vooral kijkt naar de prijs en niet zozeer naar specifieke modellen of componenten, dan kan je honderden euro's besparen en verschillende Black Friday-deals scoren.

Dus, waar moet je voor gaan? Omdat de situatie bijzonder verwarrend wordt in de eerste weken van november, wanneer alles in de aanbieding is, maar het niet duidelijk is wat een echte koopje is, stel ik een aantal algemene richtlijnen op om te helpen. Deze moeten je in staat stellen om de beste balans te vinden tussen goede besparingen en het voor onbepaalde tijd wachten op een korting die misschien nooit zal komen.

Wij kijken vandaag naar de meest voorkomende computer-onderdelen die mensen upgraden en naar de kans dat deze worden aangeboden voor een mooie prijs op Black Friday. We vertellen je of je bepaalde producten nu meteen kan aanschaffen of beter even kan wachten tot het daadwerkelijk Black Friday is.

Processor

Wacht tot Black Friday: Vorig jaar ging AMD helemaal los, de fabrikant verlaagde prijzen op zowel zijn consument-gerichte Ryzen als de krachtige Threadripper CPUs. Je kon al een 8 core 16 thread Ryzen 7 1700X kunnen scoren voor ongeveer 230 euro bij sommige webshops.

Dit jaar heeft AMD minder de behoefte om gebruikers over te hevelen naar hun eigen kamp, maar het mist een top-tier consumenten processor die direct met de ultrasnelle nieuwe Core i9-9900K van Intel kan concurreren. De kans is daarom nog steeds aanwezig dat het bedrijf met detailhandelaars zal werken en opnieuw zal proberen gebruikers te verleiden over te stappen met lage prijzen voor tweede generatie Ryzen-chips.

Aan de Intel-kant, zijn de verkopen vrij bescheiden (of gewoon ronduit teleurstellend). Sterker nog, 8e-generatie onderdelen zoals de Core i7-8700K zijn zelfs gestegen in prijs vlak voor de lancering van de nieuwe 9e generatie 9900K, 9700K, en 9600K onderdelen. We verwachten geen kortingen te zien op die 9e generatie onderdelen, vooral omdat ze moeilijk te krijgen zijn en amper op voorraad zijn, maar 8e generatie CPU's zullen waarschijnlijk een kleine korting krijgen om toch wat Black Firday publiek te trekken.

Zelfs als er geen dikke kortingen zijn op Intel processoren, zou je in elk geval nog kunnen kijken naar mooie moederbord combo- en bundelkortingen tijdens Black Friday waardoor je, als iemand in het Intel-kamp beter even kan wachten.

CPU-koelers

Direct halen: Als je echt voor een lage prijs wilt gaan, zou je misschien nog even kunnen wachten tot Black Friday los gaat, de kans is alleen vrij klein en als het al gebeurt, zal het wellicht om een tientje of twee kunnen gaan. Er is geen garantie dat jouw specifieke model in de aanbieding zal zijn. Koelers zijn het hele jaar door wel ergens in de aanbieding dus je hoeft niet per se te wachten tot Black Friday.

Moederborden

Direct halen: Veel bouwers zijn trouw aan een bepaald merk en kiezen voor een specifiek moederbord vanwege bepaalde features en form factor-eisen. Een mooie aanbieding vinden voor het moederbord van je dromen is wat dat betreft zoiets als wachten tot je de loterij wilt.

Als je echter op hetzelfde moment ook op zoek bent naar een processor, dan is het misschien toch handig om even te wachten. Je kan wachten op een mooie processordeal en misschien zelfs een combo of bundel-korting scoren. Het loont ook als je flexibel bent met je moederbord-eisen. Hierdoor heb je nog meer keuze en kan je beide onderdelen voor weinig op de kop tikken.

Videokaart

Wacht op Black Friday: De Nvidia GTX 10-serie en AMD Radeon RX 500-serie worden sinds kort voor de originele prijzen aangeboden, dat zijn niet echt koopjes, maar het zou zo kunnen voelen voor veel mensen in vergelijking met eerder dit jaar, toen de cryptovaluta-mining-crisis in volle gang was.

Dus als je maanden hebt gewacht op een redelijke prijs voor een Polaris- of Pascal-kaart, blijf dan nog iets langer volhouden. Het kan alleen maar beter worden deze maand. Als de geschiedenis een indicatie is van de toekomst, zullen we nog eens 20 tot 30 euro aan besparingen zien, en mogelijk wat gratis meegeleverde games voor zowel AMD als Nvidia aankopen.

Twee uitzonderingen op dit advies: De eerste is de GTX 1080 Ti, er is maar weinig voorraad dus het kan verstandiger zijn om er nu een te kopen, als je een redelijke prijs ziet voor de versie die je wilt.

De andere is Nvidia's nieuwe RTX-kaarten. De nieuwheid, de grote vraag, en het uitwijken naar alternatieven (zoals de 1080 Ti) die ook steeds schaarser worden zorgt ervoor dat de kans op mooie Black Friday-aanbiedingen behoorlijk laag is.

Lees ook: Dit zijn de beste videokaarten van 2018

SSD

Nu halen: De gemiddelde consument zoekt meestal een drive tussen de 120 GB en 500 GB en de prijzen zijn nu al fantastisch. Wij zien nu al 120 GB drives van bekenden merken te koop voor een tientje of vier en minder bekende merken zelfs voor de helft.

Ook grotere SSD's van 240 GB gaan soms voor 40 a 50 euro en 500 GB drives voor 75. Het is mogelijk dat de prijzen nog verder dalen, maar er worden op dit moment zoveel exemplaren verkocht dat er wellicht niet veel gestunt zal worden. Je zal jezelf in elk geval geen buil vallen als je er nu eentje koopt.

Mocht je een 1 TB grote SSD willen of groter, dan loont het wellicht wel even om te wachten. De kortingen die tot nu toe op 1 TB-schijven zijn gegeven vallen aardig mee en we denken dat dit tijdens Black Friday alleen maar beter wordt.

Lees ook: Dit zijn de beste SSDs van 2018

Harde schrijven

Hangt van de capaciteit af: De prijzen van harde schijven blijven het hele jaar door vrij constant, vooral op schijven van 2TB of kleiner. Ja, de beste prijzen zal je waarschijnlijk rond Black Friday zien, maar je zal geen duizelingwekkend verschil zien tussen deze prijzen en de algemene verkoop gedurende het hele jaar. Onze vuistregel is dat een bekend merk 1TB schijf voor 35 euro en een 2TB schijf voor 50 euro solide verkoopprijzen zijn.

Voor schijven met een hogere capaciteit, hoe langer de tijd verstrijkt, hoe beter de straatprijs wordt. Het kan de moeite waard zijn om te zien welke korting je krijgt tijdens de week van de 23e. Een korting van 20 procent is ongeveer het minimum voor wat ik zou beschouwen als een goede deal.

RAM

Wacht tot Black Friday: Geheugenprijzen zijn zo slecht dat elke cent die je kunt besparen de moeite waard is. We hebben de winkelprijzen de afgelopen maanden maar heel traag zien dalen, maar net als bij GPU's zou het geen kwaad kunnen om te zien of ze verder naar beneden komen rond Black Friday. Je kunt alleen maar meer besparen, niet minder.


Kasten

Wacht tot Black Friday: Niet alle kasten zullen met korting worden aangeboden, maar enkele populaire modellen zal je waarschijnlijk wel kunnen vinden voor iets minder. Als je genoegen neemt met een superbudget-kast dan is Black Friday een van de beste tijden om een kast aan te schaffen.