Virtual PC is een virtuele omgeving waarin beheerders meerdere besturingssystemen en toepassingen op één werkstation kunnen draaien.

De software wordt sinds deze week gratis ter download aangeboden op de site van Microsoft.

"We proberen niet de oplossing voor iedereen te zijn, en zijn dat ook niet", stelt Alfred Biehler, productmanager bij Microsoft UK. "Maar voor het grootste deel van de markt, zeker het prijsbewuste deel, denken we een goede oplossing te kunnen bieden."

Gebruikers van Vista Enterprise die zich hebben aangemeld voor het Software Assurance-programma kunnen straks profiteren van 'soepele licentievoorwaarden', aldus Microsoft. Ze mogen op één machine (en voor één gebruiker) vier kopieën van Windows Vista op virtuele machines draaien, zonder daar vier licenties voor aan te hoeven schaffen.

Concurrentiestrijd

In april kondigde Microsoft nog aan dat zijn Virtual Server 2005 R2 gratis te downloaden was. De serversoftware kan met speciale plugins ook Red Hat en Suse Linux draaien.

Microsofts Virtual PC en Virtual Server zijn beide gebaseerd op de technologie van – het in 2003 overgenomen – Connectix. De technologie zal eveneens worden ingebakken in het volgend jaar verwachte Longhorn Server. Maar volgens analisten heeft de software nog niet dezelfde 'volwassenheid' als de software van Vmware, dat al sinds 1998 software voor x86-servers maakt.

Het besluit om Virtual PC gratis te maken wordt gezien als een noodzakelijke stap, gezien de steeds heftiger wordende concurrentiestrijd op de virtualisatiemarkt. Ook zou er op korte termijn veel geld te verdienen zijn.

Een onderzoek van Forrester toonde onlangs aan dat ongeveer 60 procent van de grote bedrijven in de Verenigde Staten van plan is het komende jaar geld te investeren in virtualisatie. Bron: Techworld