Apple's nieuwste all-in-one computer is op de valreep van 2012 toch nog echt uitgekomen. De nieuwe iMac is van binnen sterk geïntegreerd om het superdunne formaat mogelijk te maken: 5 millimeter aan de rand en 4 centimer midden achterop. Reparatiebedrijf iFixit heeft de 21,5 inch uitvoering ontleed en concludeert dat het nieuwe dunne design een hoge prijs heeft.

Alles moet los

Het scherm van de iMac is vastgelijmd aan de rest van het apparaat, waardoor reparatie moeilijk te doen is. Het lcd-scherm zelf zit ook vast aan de beschermende glasplaat die ervoor zit, wat bij defecten de vervangingsprijs verhoogt. Het voornaamste bezwaar van iFixit tegen de 21,5 inch iMac is dat die ook niet gebruiksvriendelijk is wat upgrades betreft.

Terwijl de gebruikte geheugenbanken niet vastgesoldeerd zitten, zijn de slots alleen bereikbaar door de hele computer te ontmantelen. Dat begint met het zorgvuldig 'losföhnen' van het vastgelijmde scherm met een hittepistool. Vervolgens moet het hele moederbord eruit worden gehaald. Verder ontdekt iFixit dat de nieuwe iMac voor een SSD (solid state drive) een Apple-eigen aansluiting heeft, net zoals in de MacBook Pro met Retina-scherm.

Grotere iMac wél geheugenklepje

Het duurdere 27,5 inch model van de nieuwe iMac heeft achterop wel een klepje (foto 5 t/m 7 in deze Macworld-slideshow) waardoor eindgebruikers bij het geheugen kunnen om dat zelf uit te breiden. Dit komt in de praktijk neer op vervanging van de twee geheugenbanken die Apple erin heeft gezet. iFixit geeft de 21,5 inch iMac als eindcijfer een 3, op een schaal van 10.