Volgens Gartner-analist Thomas Bittman kunnen bedrijven niet anders dan een voorkeur hebben voor een virtuele desktopomgeving. Het beheer van zo'n omgeving zou aanzienlijk minder tijd kosten dan het beheer van een oneindig aantal applicaties op een groot aantal systemen.

Een gevirtualiseerde omgeving zou ook minder gevoelig zijn voor conflicten en problemen, omdat programma's – in tegenstelling tot nu – niet meer op losse systemen (zoals laptops) worden geïnstalleerd. Gevirtualiseerde omgevingen zijn verder een stuk veiliger, onder meer omdat de toegang van gebruikers kan worden beperkt, stelt Bittman.

Bedrijven ook eens nadenken over het subsidiëren van pc- of laptopbezit, vindt de analist. Werknemers zijn dan zelf eigenaar van een pc of laptop, maar werken op hun werk of elders in een virtueel beheerde desktopomgeving.

De it-managers op Gartners jaarlijkse datacentrum-conferentie, afgelopen week, waren nog niet helemaal overtuigd.

"Het enige dat ik hoor, is een door fabrikanten gegenereerde hype", stelde een van de netwerkmanagers op de beursvloer. "Het moet nog groeien."

Dodd Vernon, operationeel manager bij een pharmaceutische winkelketen, is het daarmee eens. Voordat zijn bedrijf gaat investeren in een virtuele desktopomgeving moet de technologie zichzelf nog bewijzen, stelt hij.

Vernon is evenwel gecharmeerd van het idee van gesubsidieerd laptopbezit: "Daar zie ik zeker kostenbesparingen liggen." Bron: Techworld