Volgens de milieuorganisatie blijkt uit onderzoek dat laptops nog steeds veel giftige stoffen bevatten. Het onderzoek, dat plaatsvond in Denemarken en Groot-Brittannië, toonde onder meer aan dat meer dan 40 procent van de onderzochte laptoponderdelen broom bevatten.

Greenpeace meent op basis van het onderzoek naar 18 verschillende laptops dat het mogelijk moet zijn om een 'gifvrije' laptop te produceren. "Van bijna alle onderzochte laptoponderdelen was er wel één zonder gifstoffen te vinden."

"Het is ronduit teleurstellend dat er nog geen gifvrije laptops zijn", stelt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland, dan ook. "Broom, pvc en ftalaten zijn bijzonder schadelijk en moeten bij wet worden verboden."

Wel noemt Greenpeace het goed nieuws dat alle onderzochte laptops – ook die buiten Europa werden gekocht – voldoen aan een Europese richtlijn. De betreffende richtlijn die in juli vorig jaar van kracht werd, verbiedt het gebruik van diverse schadelijke stoffen, zoals cadmium, lood en kwik.

Bron: Techworld