We schreven al eerder dat de voorraden notebooks van de grote merken zich opstapelen in Europa, doordat de consument sowieso geen trek heeft in een nieuwe pc, anderen weer hebben gewacht op de gratis upgrade naar Windows 10 en alle jongeren vrolijk 24 uur per dag op hun smartphoneschermpje turen. Ellende dus alom, en nu het topseizoen voor de verkopen nadert, slaat de paniek toe.

Het vierde kwartaal is traditioneel de tijd van het jaar waarin alle hardwareleveranciers het grootste deel hun jaaromzet moeten halen, maar voor nieuwe notebooks is vrijwel geen plaats omdat de schappen nog vol zitten met oudere modellen, die ondertussen dagelijks moeten worden afgestoft.

Paniek leidt tot bodemprijzen

Maar zo schrijft DigiTimes, de paniek slaat nu echt toe. Met agressieve verkoopacties wordt geprobeerd alsnog wat van die oudere notebookmodellen aan de man te brengen. Zo zijn er acties waarbij je twee notebooks kan krijgen voor de prijs van één, en is de gemiddelde verkoopprijs van veel notebooks onder de kostprijs gezakt. Daardoor wordt er nauwelijks meer iets verdiend, door retailers niet maar ook niet door de leveranciers.

Volgens DigiTimes hebben juist Lenovo en HP de winkeliers dit voorjaar gevraagd voorraden aan te leggen tegen hoge vergoedingen, maar dat komt nu keihard als een boemerang terug. Die voorraden worden nu met agressieve prijzen aan de man gebracht, en dat komt weer keihard aan bij Acer en Asus. Ze moeten mee in die prijzenslag om geen marktaandeel in Europa te verliezen.

Windows 10 is de boosdoener

DigiTimes haalt mede als reden aan dat Windows 10 niet in staat is de verkopen aan nieuwe pc's te stimuleren, iets dat IDC al eerder constateerde. Dat Windows 10 in eerste instantie als gratis upgrade wordt aangeboden aan bezitters van een pc met Windows 7 en Windows 8.1 zal daarin niet helpen.