Intel en Microsoft nemen het leeuwendeel van de winst uit de pc-markt, waardoor hardwareleveranciers als HP, Dell en Acer nauwelijks meer een belegde boterham kunnen verdienen. Sterker nog, nu de lage marges niet meer kunnen worden gecompenseerd door afzet van hoge volumes, lijden de PC-leveranciers flinke verliezen. Vooral HP en Dell staan onder druk van aandeelhouders.

'Wintel draait pc-markt de nek om'

Onderzoeksbureau Gartner, dat vandaag bekend maakte dat de daling in de pc-markt de grootste is ooit door het bureau gemeten, zegt nu impliciet dat Intel en Microsoft de partners eigenhandig de nek omdraaien, schrijft The Register.

“Microsoft en Intel halen stelselmatig het grootste deel van de winsten uit de markt", zegt Ranjit Anwal van Gartner. “Dat was mogelijk toen de markt groeide, maar wordt ongelooflijk moeilijk te verkroppen nu de tijden veranderen. De gehele pc-industrie kraakt in zijn voegen."

'Grote namen zullen verdwijnen uit PC-markt'

De prijzen van hardware blijven dalen, zeker nu consumenten hogere prijzen niet meer accepteren, zoals te merken is bij de tegenvallende verkoop van de Ultrabooks. Niettemin blijven Microsoft en Intel hun prijzen hoog houden. Volgens Atwal hebben sommige pc-makers enorm veel last van de “structurele verschuiving" in de consumentenbestedingen naar tablets en smartphones en zullen sommige bekende namen uit de markt verdwijnen.