Het gaat om 'battery packs' die zijn verkocht tussen augustus 2007 en januari 2008. HP haalt die accu's nu terug middels een omruilactie. Een woordvoerster van HP Nederland bevestigt dat dit ook Nederland raakt. "Het gaat om 200.000 accu's wereldwijd en 80.000 in emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika - red.)." Zij zegt dat het niet bekend is om hoeveel laptopbatterijen het gaat in Nederland.

De leverancier benadrukt dat het probleem alleen de accu betreft en niet de laptop zelf. De batterij bevat een productiefout waardoor de batterij oververhit kan raken en zelfs in brand kan vliegen. Dat kan de laptop zelf beschadigen, maar ook een gevaar zijn voor de gebruiker. Het gaat vooral om consumentenlaptops.

Model en nummer

Niet alle HP-laptops die zijn verkocht tussen augustus 2007 en januari 2008 hebben accu's met het nu geconstateerde probleem. Gebruikers kunnen hun model laptop en typenummer van de accu controleren op de site van HP. Daarvoor moeten zij zelf naar het ondersteuningsgedeelte gaan en dan op de link geheel rechtsonder klikken voor 'Inruil- en innameprogramma's'.

Daarnaast heeft het bedrijf nu resellers en distributeurs geïnformeerd. De woordvoerster zegt dat geregistreerde klanten ook op de hoogte worden gebracht. Daarnaast wordt er informatiemateriaal, zoals posters, verspreid in winkels.

Dell, Toshiba, Apple en Sony

Dit heeft eerder concurrent Dell, maar ook de andere computerleveranciers Toshiba, Apple en Sony al geraakt. Daarna bleken ook Fujitsu, Hitachi en Sharp hiermee te kampen. Pc-makers betrekken hun laptopaccu's vaak van dezelfde fabrikanten. Sony is een grote fabrikant van dergelijke batterijen en heeft toen flinke claims gekregen.

Dell heeft in 2006 ruim 4 miljoen accu's uit de markt gehaald. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika ging het om 900.000 stuks. Aantallen voor individuele landen, zoals Nederland, zijn niet bekend gemaakt. De andere pc-leveranciers hebben elk tien- tot honderdduizenden laptopaccu's teruggehaald. Sony heeft in totaal 8 miljoen accu's terug gekregen van de laptopproducenten.