De lang verwachte maar zolang uitgestelde mededeling van HP kwam naar voren in een document dat vlak voor de jaarwisseling is ingediend door het bedrijf bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. “We blijven doorgaan met het bekijken van een eventuele afstoting van onderdelen die ons niet helpen om onze doelen te bereiken", staat in het document. Volgens Bloomberg is een dergelijk statement niet eerder opgedoken in officiële papieren.

Moeilijk kopers te vinden

Maar, zo zegt HP er wel bij, er zitten wel wat haken en ogen aan. “Wanneer we besluiten bezittingen of bedrijfsonderdelen te verkopen, kunnen we mogelijk moeilijk kopers vinden of op tijd en op acceptabele voorwaarden een alternatieve exit-strategie zien." Tevens kan de verkoop van onderdelen gebeuren “tegen een prijs die voor ons minder aantrekkelijk is" en tegelijkertijd is de kans groot dat “de impact om onze omzet groter is dan verwacht".

De omzet van de pc-divisie was in het afgelopen fiscale jaar van HP 35,7 miljard dollar, wat goed is voor 29 procent van alle verkopen van het bedrijf. De printdivisie is goed voor 20 procent van de totale bedrijfsomzet, oftewel 24,5 miljard dollar.

HP worstelt met zijn computers

HP worstelt al enige tijd met zijn hardwaredivisies. De huidige ceo Meg Whitman heeft altijd ontkend af te willen van de pc-divisie, iets wat haar voorganger Leo Apotheker wel leek na te streven. HP is nog steeds de grootste pc-maker ter wereld, maar staat onder grote druk van economische tegenwind en de transitie naar tablets. HP heeft geen fatsoenlijke intrede kunnen maken in de tabletmarkt. Het in 2010 gekochte mobiele besturingssysteem webOS, voorheen PalmOS, heeft geen soelaas geboden.

HP wil al jaren de omslag maken van hardwarefabrikant naar leverancier van zakelijke oplossingen, geconcentreerd op multinationals en datacenters. Daartoe kocht het anderhalf jaar geleden Autonomy voor bijna 11 miljard dollar. Maar nu lijkt het erop dat voor de aankoop van dat bedrijf er met de boeken is gerommeld. HP heeft al 8,8 miljard dollar afgeschreven op die aankoop en de Amerikaanse Justitie doet onderzoek naar de beschuldigingen van fraude bij Autonomy.