Een uitgelekte interne memo laat zien dat HP nog worstelt met de toekomst van WebOS, maar alvast een voorschot neemt op het verdere voortbestaan van dat besturingssysteem. De ontwikkelteams die werken aan WebOS worden overgeheveld naar de overkoepelende R&D-afdeling Office of Strategy and Technology.

Omdat deze afdeling voor het gehele HP-concern werkt, kan een bredere kijk op de wenselijke toekomst van WebOS worden ontwikkeld, zegt de baas van de pc-divisie Todd Bradley in de memo. Eerder maakte HP bekend dat het vasthoudt aan de plannen om printers en andere hardware uit te rusten met WebOS.

Pc-divisie wordt niet verkocht

De hardware, die HP bij de aankoop van Palm eveneens in huis krijgt, blijft binnen de pc-divisie. Die divisie, officieel Personal Systems Group geheten, wordt vrijwel zeker niet verkocht. En zeker niet aan een concurrent, zo zegt Bradley tegen Reuters terwijl hij op zakenreis is in China. Verkoop aan Acer of Lenovo is geen gewenst alternatief, zegt de topman.

In een interview met het persbureau zegt Bradley dat hij zich opmaakt een zelfstandig bedrijf te leiden en hij verwacht dat dat bedrijf een volledig geëquipeerde pc-maker zal zijn. Op de vraag of dat toekomstige bedrijf zich mogelijk ook op de tablet-markt zou wagen, zegt Bradley dat dat zeker mogelijk is.

Een nieuw leven mogelijk

HP heeft juist het einde aangekondigd van zijn eerste echte uitdager van de iPad, de TouchPad. Na zwakke startverkopen zette HP een streep door de toekomst van de TouchPad en gaf de overgebleven voorraad tegen dumpprijzen weg. Vervolgens ontstond er een run op het apparaat, wat aangeeft dat onderzoeksbureau Forrester een punt heeft met de stelling dat prijs het enige sterke verkoopargument zal zijn in de strijd van tabletmakers tegen Apple.

Bradley is op reis door China, Taiwan en Zuid-Korea om werknemers, leveranciers en overheidsvertegenwoordigers te spreken. “We blijven een grote, misschien wel de grootste, afnemer van alle belangrijke toeleveranciers, van Samsung tot LG, van Microsoft tot Intel."