De geruchten voorafgaand aan deze koerswijziging zijn gisteravond opgedoken. Volgens analisten integreert HP zijn noodlijdende printerdivisie in de pc-tak, om kosten te besparen. Inmiddels heeft HP deze berichten bevestigd, meldt CNN Money. De vooraf uitgelekte details blijken precies te kloppen. Wellicht heeft HP een lek in de bedrijfstop? Wat eerder al is voorgekomen, wat het bedrijf hard heeft aangepakt, wat is uitgemond in een spionageschandaal.

Het zwarte goud droogt op

Terug naar het heden, en wat HP betreft de toekomst. Het is vijf voor twaalf voor de printerdivisie van het bedrijf. De door dalende verkopen gekwelde Imaging and Printing Group gaat over naar de pc-fabricerende Personal Systems Group. Dit moet kosten reduceren en de bedrijfsvoering eenvoudiger laten verlopen. In het nu bevestigde plan doet printerdirecteur Vyomesh 'VJ' Joshi een stap terug en wordt Todd Bradley, huidig hoofd van de pc-groep, directeur van de gecombineerde divisie.

Ceo Meg Whitman laat weten dat printertopman 'VJ' niet slechts een stap terug doet, maar afscheid neemt van het bedrijf. "Onder zijn leiderschap, versnelde de printerdivisie het innovatiesucces en ontwikkelde het oplossingen die de printingmarkt transformeerden. We wensen hem veel succes bij het volgende hoofdstuk in zijn leven." Hij speelt dus geen rol in de integratie van de twee HP-divisies.

Deze samenvoeging is volgens analisten het gevolg van twee ontwikkelingen. Een is dat de markt voor printers en printerinkt, lang de ruggengraat van HP's business, een onzekere toekomst kent. De andere ontwikkeling is dat HP ergens kosten zal moeten besparen om meer geld te kunnen steken in onderzoek, zodat innovatie terug in het bedrijf wordt gebracht.

Heen en weer

Het is niet de eerste keer dat HP de printer- en pc-groepen samenvoegt. Voormalig ceo Carly Fiorina deed het al in 2005, net voor haar aftreden. Opvolger Mark Hurd draaide die beslissing na zijn aantreden snel terug. Volgens berichten zou de fusie enkele jaren terug weer op de agenda van Hurd zijn gekomen, maar besloot hij toen het idee niet uit te voeren.

Wat er nu gebeurt, verschilt met de situatie van vroeger. Toen Fiorina de stap waagde, kwam de gecombineerde divisie onder het bewind van Joshi te staan. Dit keer wordt afscheid genomen van veteraan Joshi, die voor HP lange tijd veel geld in het laatje bracht, en wordt de sterke man van de pc-divisie de nieuwe chef.

Dit verschil maakt dat HP denkt dat de pc een rooskleuriger toekomst tegemoet gaat dan de printer. Deze gedachte was zeven jaar geleden nog ondenkbaar toen IBM zijn verlieslijdende pc-divisie verkocht aan het Chinese bedrijf Lenovo. Nu lijkt de situatie juist omgekeerd: printers hebben het moeilijk.

iPad bedreigt printers

"Het probleem is dat dit deze business een aflopende zaak begint te worden", zegt analist Roger Kay van Endpoint Technologies. "De verkoop van printers neemt af, inkt doet het steeds minder goed en dat komt omdat mensen niet meer zoveel printen."

Mobiele apparaten als de iPad en Kindle hebben het makkelijker gemaakt om documenten elektronisch te lezen. Daarnaast zijn er technologieën in opkomst om documenten te ondertekenen, zoals bijvoorbeeld DocuSign. Kortom, er is steeds minder reden om informatie uit te printen, zegt Kay. "De groei komt niet meer terug en als HP naar de toekomst kijkt, zien zelfs zij er geen brood meer in", aldus de analist.

Hoewel printerinkt nog steeds een van de meest winstgevende onderdelen van HP's business is, vertonen de cijfers van de Imaging and Printing Group een dalende trend. Vorig jaar bedroeg de omzet van de divisie nog een flinke 19,4 miljard dollar. Dat is wel 1 miljard minder dan het resultaat voor het fiscale jaar 2005. In dezelfde periode is de pc-divisie gegroeid met maar liefst 30 procent.

Pc heeft meer potentie

Analisten zien de neergaande lijn voor printers ook niet keren. De printermarkt groeit slechts 1 tot 2 procent in de komende jaren, voorspelt IDC-analist Crawford Del Prete. Het onderzoeksbureau ziet in die komende tijd de pc-markt met maar liefst vijf procent groeien. Volgens IDC zijn printers gevoeliger voor economische schommelingen dan pc's.

Tegelijkertijd is HP er alles aan gelegen om kosten te verminderen. Dat is al duidelijk naar voren gekomen in de recente conference call van ceo Meg Whitman over de financiële kwartaalcijfers. HP besteedt volgens de topvrouw te weinig geld aan innovatie en moet meer gaan investeren om concurrerend te kunnen blijven.

Besparingsnoodzaak

Dit betekent dat er ergens binnen de organisatie gesneden moet worden. Hierbij kan het samenvoegen van twee divisies flink helpen. Pc's en printers delen een aantal componenten en het is aannemelijk dat er ook aanmerkelijk veel overlap bestaat op gebieden als productie, sales en marketing.

"Todd Bradley heeft het fantastisch gedaan wat betreft het verbeteren van de efficiency van de Personal Systems Group. Ik denk dat ze hem diezelfde truc willen laten toepassen binnen de printerdivisie", oordeelt IDC-analist Del Prete over de nieuwe koers en nieuwe baas. HP heeft de afgelopen jaren onder opeenvolgende ceo's zijn heil gezocht in uiteenlopende strategieën. Daaronder ook het volledig afstoten van de pc-tak, wat op de valreep niet is doorgegaan.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Kristian van Tuil, van Computerworld.nl, en Jasper Bakker.