De Slate 21 is de nieuwste loot aan de Android-boom van HP en vanaf deze week te koop in Nederland. Het apparaat met 1 GB geheugen en 8 GB opslag (eMMC) huist in een 21,5 inch touch-scherm met een achtersteun die in verschillende standen valt te zetten. Op de Tegra 4-processor van Nvidia draait de net-niet-nieuwste Android-versie 4.2.2 (codenaam Jelly Bean, net als voorganger 4.1 en opvolger 4.3). De adviesprijs van de computer voor Nederland is 379 euro.

Android-avontuur, naast Chrome OS en Windows 8

Deze all-in-one voor op een bureau of tafel volgt op kleine tablets en combinatielaptop de SlateBook X2. Daarnaast voert de pc-producent tegenwoordig ook verschillende modellen Chromebooks. Voor die laptops met Google's internetbesturingssysteem Chrome OS werkt het ook actief samen met Google.

HP zoekt net als andere pc-producenten een uitweg uit de instortende pc-markt. De verkoopduikvlucht is nu wel afgeremd, doordat distributeurs en winkels apparaten met Windows 8.1 inslaan. Zij anticiperen op goede verkoop vanaf 18 oktober, wanneer die nieuwe Windows-versie officieel uitkomt. Lees ook: De vlucht van de pc-industrie.

In januari 2010, vlak vóór de onthulling van de iPad, heeft Microsoft-CEO Steve Ballmer de slate-pc van HP geshowd, met daarop Windows 7. HP wist Webwereld in maart dat jaar te vertellen dat het bewust twee jaar had gewacht met zijn eigen tablet. De markt was nog niet rijp, verklaarde de fabrikant toen.