"I-mode heeft de potentie om een aardige bedreiging te vormen voor de pc", zegt Ken-ichi Enoki, general manager van het i-mode project tegen CNet. "Het aantal pc-gebruikers is nu uiteraard nog een stuk hoger, maar de groei van i-mode gaat veel sneller en er is steeds meer mogelijk met de telefoon."

Dagelijks melden zich in Japan ongeveer 50.000 nieuwe gebruikers voor de i-modediensten. Ongeveer 1,5 miljoen per maand. De service startte in februari 1999 en heeft in twee jaar tijd meer dan 18 miljoen gebruikers aan zich weten te binden.

Op dit moment is DoCoMo alleen nog maar op de Japanse markt actief, maar internationale expansie staat op het programma. Te beginnen in Europa waar de i-mode halverwege dit jaar beschikbaar moet zijn. In Nederland biedt KPN de service aan.

Behalve een grote groei aan de kant van de gebruikers, is er ook grote interesse aan de kant van de contentleveraars. Deze staan haast letterlijk in de rij om hun diensten aan te kunnen bieden via i-mode. Ontwikkelaars, e-commerce bedrijven en anderen willen allemaal een graantje meepikken van het succes van het systeem.

Inmiddels schrijven zo'n 776 ontwikkelaars toepassingen voor i-mode en zijn meer dan 400 zoekmachines 'geïntegreerd' met i-mode waardoor het eenvoudiger is informatie en diensten te vinden. Meer dan 37.000 sites hebben inmiddels i-modecontent.

Al met al redenen voor Enoki om aan te nemen dat i-mode een serieuze bedreiging kan worden voor de pc. "Dagelijks passen ongeveer 100 websites hun pagina's zodanig aan dat de informatie ook met een telefoon gedownload kan worden."

De volgende fase op het gebied van i-mode wordt in mei ingeluid wanneer in Japan het 3G-netwerk operationeel wordt. In het begin zullen datasnelheden tussen de 64 en 384 kbps gehaald worden waarmee het mogelijk wordt geluid en video te versturen.