Het idee is om de efficiëntie van biologische systemen, zoals die te vinden is in mens en dier, te imiteren en het "5d elektronisch bloed" zo dicht mogelijk langs de processorcomponenten te laten lopen om deze zo te koelen en tegelijk te voorzien van energie. Dat vertelt Sebastian Anthony van Ars Technica.

Vloeibare koeling heeft zichzelf al lang en breed bewezen en het toevoegen van elektriciteit aan de koelvloeistof zou een zeer handige vervolgstap kunnen zijn die de dichtheid van cpu's kan vergroten. Dit zou gedaan kunnen worden door bijvoorbeeld cores op elkaar te stapelen, iets wat op dit moment nog onmogelijk is vanwege de extreme warmteontwikkeling en energietoevoer.

De Zweedse onderzoekstak van IBM (IBM Research Zürich) is nog in een vroeg stadium met de 5d bloed-techniek, maar de eerste testresultaten stemmen hoopvol. Als we een van de research papers van IBM moeten geloven zou de elektrochemische vloeistof een nieuwe revolutie kunnen ontketenen op het gebied van cpu scaling, koeling en energietoevoer.