Onderzoeksbureau IDC stelt dat consumenten in de Europese Unie niet warmlopen voor Ultrabooks, de dunne en toch krachtige laptops met Intel-processors. De vorige week vrijgegeven verkoopcijfers voor de pc-markt onderschrijven dit. IDC stelt dat consumenten wachten op Windows 8 en dat de prijs een drempel is.

Scherp geprijsde MacBook Air

Het onderzoeksbureau voorziet wel een golf aan vernieuwde Ultrabook-ontwerpen met de komst van Windows 8, dat eind oktober uitkomt voor consumenten. Nieuwe ontwerpen zouden de afzet van Ultrabooks kunnen stimuleren. De Britse ICT-nieuwsste The Inquirer trekt voor huidige modellen de vergelijking met Apple's vier jaar oude ontwerp voor de MacBook Air. Bovendien zouden pc-makers moeite hebben om die dunne Apple-laptop op prijs te beconcurreren.

Het probleem lijkt vooral in Europa te spelen; in de Verenigde Staten wint de Ultrabook wat terrein. Vorige maand heeft pc-producent Acer al zijn verkoopverwachtingen voor Ultrabooks in Europa naar beneden bijgesteld. De relatief hoge prijs en het kleinere scherm remmen de vraag, aldus de Europese president van het Taiwanese bedrijf. De prijs van Ultrabooks schrikt niet alleen consumenten af, maar ook CIO's, blijkt uit een beperkte CIO-enquete van ICT-nieuwssite TechRepublic.

Eind dit jaar?

Ondertussen stelt tech-analist (en tot vorig jaar AMD-topman) Patrick Moorhead in een blogpost bij zakenblad Forbes dat Intels Ultrabook-initiatief nog op gang moet komen. De pc-verkoop aan consumenten is volgens hem in het tweede kwartaal altijd wat minder, en de nieuwe betere modellen met Intels Ivy Bridge-processors waren toen nog niet uit.

Moorhead meent dat de Ultrabooks eind dit jaar, met Windows 8 én nieuwere Intel-chips, aanslaan. Hij voorspelt dat deze dunne pc-laptops dan ook lagere beginprijzen hebben, waarmee hij het prijsprobleem dus wel erkent. Processorproducent en Ultrabook-aanjager Intel belooft voor later dit jaar vele nieuwe modellen, met ook zeker “één scherp geprijsde".