De Sashkat is volgens een Indiase regeringsfunctionaris een basis-desktop van 20 tot 30 dollar voor onderwijsdoeleinden. Het apparaat kan Open Office draaien, heeft een klein scherm en een virtueel toetsenbord. Daarnaast heeft het apparaat een USB-poort, 256 RAM geheugen en een opslagcapaciteit van twee gigabyte. Het besturingssysteem is nog onbekend.

Veel open source

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van open source technologie. Ook de verwachte massaproductie houdt de prijs laag. De verkoopprijs wordt niet gedrukt door overheidssubsidie, zegt secretaris Sinha van het bureau van de afdeling technische educatie op het Indiase departement voor hoger onderwijs.

Het moet mogelijk worden om onderwijs op afstand te volgen met de Sashkat. Tot 2015 gaat het land investeren in onderwijs door 1.500 nieuwe universiteiten bouwen. Van de 1,1 miljard Indiërs is 550 miljoen jonger dan 25 jaar, de goedkope desktop moet deze jongeren helpen bij hun educatie.

Laptop of opslagapparaat

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat de Sashkat een volledig functionerende laptop zou zijn voor slechts 20 dollar. Hij zou hiermee aanzienlijk goedkoper zijn dan de notebook die gebruikt wordt voor het OLPC-project. Veel details kwamen er nog niet naar buiten.

Later zou het apparaat geen laptop zijn, maar slechts een externe opslagmogelijkheid bieden met een ingebouwde LAN-verbinding. Ook dit blijkt nu onjuist. De ontwikkelaars laten weten dat onterecht is opgevat dat het om een spotgoedkope notebook zou gaan.