Eerder gingen geruchten dat onder meer Asus en Acer overwogen de nieuwe, snellere en zuinigere Atoms te gebruiken in instapmodellen notebooks. Die mobiele computers zouden daarmee qua prijs rechtstreeks concurreren met netbooks. Daardoor zou HP zelfs overwegen zijn aanwezigheid in de netbookmarkt te verstevigen om deze aankomende concurrentieslag beter te kunnen weerstaan. Eerder dit jaar besloot HP nog te bezuinigen op investeringen in netbooks.

Niet Celeron vervangen

Notebookproducenten moeten toch nieuwe keuzes maken wat betreft processors in de goedkopere prijsklasse. Intel gaat namelijk de lichte, goedkope Celeron-chip uitfaseren. De twee nieuwe Atom-processoren, die dit najaar uitkomen, zouden qua prestatieniveau de Celeron kunnen vervangen.

Een woordvoerder van Intel echter zegt dat zo'n vervanging van de Celeron niet aan de orde is, althans wat de chipfabrikant betreft. Intel blijft bij zijn standpunt dat de Atom bedoeld is voor netbooks met beeldschermen van 7 tot 10,2 inch.

“Berichten dat we die richtlijn zouden laten varen, kloppen niet.” In de regel volgen computerproducenten dergelijke richtlijnen netjes op. Eerder heeft Intel, net als Microsoft, al beperkingen opgelegd voor netbooks. Die betreffen bijvoorbeeld de maximaal toegestane hoeveelheid geheugen en de maximale schermgrootte.

Kan wel HD-content aan

Volgens Intel is de Atom niet ontworpen om prestaties te leveren die consumenten verwachten van een echte laptop. De 'netbookchip' is volgens de fabrikant slechts geschikt voor eenvoudige taken zoals websurfen en e-mailen. Wel zou de nieuwe dualcore Atom beter in staat zijn om complexere mediacontent, zoals high definition, af te spelen op een netbook.