Niettemin blijft het bedrijf optimistisch over het hele jaar, ondanks dat ook het lopende kwartaal minder wordt dan het tweede kwartaal van vorig jaar. Intel verwacht dat de omzet met 6 procent inzakt. Over het gehele jaar denkt het bedrijf niettemin een omzetstijging van 1 tot 5 procent te halen.

Dat moet gebeuren door de transitie naar 14 nanometer met Haswell-architectuur, waardoor er goedkopere servers en Ultrabooks op de markt moeten verschijnen. Ook zal de economie aantrekken, verwacht Intels CEO Paul Otellini. Daardoor stelt Intel zijn verwachtingen voor het komende jaar niet bij, tot grote schrik van analisten die een moeilijke periode verwachten voor het bedrijf, zo schrijft Computerworld.nl in een achtergrondstuk over de bedreigingen voor Intel.

Servers doen het slechter dan pc's

Opvallend is de daling van de omzet bij de servertak van Intel, dat 7,5 procent minder is dan vorig jaar maar een kleinere impact heeft op de totaalomzet omdat het slechts een vijfde daarvan beslaat. Bij de pc’s daalde de omzet met 6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De pc-markt daalde in diezelfde periode met 14 procent, maakte IDC vorige week nog bekend.

Dat Intel daar nog redelijk uitkomt, is de danken aan de grote marges die het claimt. De totale bruto marge daalde van 64 naar 56 procent, wat nog steeds substantieel is. Over het hele jaar wordt de bruto marge geschat op 60 procent. Daar verwacht Intel dus nog een flinke groei in voor het komende jaar.