De cijfers voor het afgelopen derde kwartaal liggen wel in de lijn van de eerder afgegeven verwachtingen. Intel draait een omzet van 13,48 miljard dollar, wat iets meer is dan de 13,46 miljard die het een jaar eerder heeft geboekt. De winst op die licht gegroeide omzet is echter gedaald: van 2,97 miljard dollar vorig jaar naar 2,95 miljard dollar nu.

Nieuwe chips, nieuw Windows, én Android

De problemen met de pc-markt hebben een direct effect op de hofleverancier van pc-processors. Wat al even gaande is en ook voor dit kwartaal verwacht was. De omzet van de pc-activiteiten is 3,5 procent gedaald (naar 8,4 miljard dollar). Intel vestigt nu zijn hoop op het komende kwartaal. Dan heeft het nieuwe Core- en Atom-processors op de markt, die dienst doen in nieuwe pc's en tablets waarop dan ook Windows 8.1 draait. Die nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem komt aanstaande vrijdag uit.

Intel is niet de enige pc-partij die hoopt op Windows 8.1 en die tegelijkertijd in toenemende mate inzet op alternatieven zoals Android. Distributeurs, wederverkopers en winkels hebben 8.1-apparaten al ingeslagen, wat de pc-verkoop door de makers een relatieve opkikker heeft gegeven.


Naast Windows zet Intel echter ook in op Android. De nieuwe generatie Atom-chips (codenaam Bay Trail) duikt op in zeker tien nieuwe tablets die komende maand op de markt verschijnen. Daaronder ook exemplaren rond de 150 dollar die dan Android draaien, meldt de internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.