De exit uit dit traditionele segment van de pc-markt is gisteren intern bekendgemaakt door Intel. De afbouw gebeurt wel geleidelijk: de Desktop Motherboard-divisie wordt in de komende drie jaar ontmanteld. Intel bevestigt dit in een verklaring aan de Amerikaanse pers, meldt zakenblad Forbes.

Haswell is de laatste

De aankomende Intel-moederborden voor de volgende generatie Haswell-processors zullen de laatste lichting zijn die chipreus Intel uitbrengt. De boards voor Haswell-cpu's zijn de opvolger voor de huidige Ivy Bridge-generatie. Volgens geruchten worden Haswell-processors en bijbehorende moederborden (van zowel Intel als derde partijen) begin juni onthuld.

Intel zal na de Haswell-generatie nog wel eigen chipsets maken en die moederbordcomponenten leveren aan fabrikanten. De concurrentie op het chipsetvlak is de afgelopen jaren al flink geslonken. De processorproducent heeft twintig jaar lang zelf moederborden ontworpen en geproduceerd.

Einde van de open pc?

In de officiële verklaring stelt Intel dat de kennis en ervaring op dit vlak nu binnen het bedrijf opnieuw ingedeeld wordt. Het wordt dan ingezet voor opkomende nieuwe pc-vormen. Dit omvat ook sterk geïntegreerde systemen, zoals tablets. Apple heeft integratie al ver doorgevoerd voor ook zijn reguliere computers.

Intel stort zich hiernaast ook meer op de ontwikkeling van complete referentie-ontwerpen. Dit zijn kant-en-klare blauwdrukken die derde partijen makkelijk kunnen gebruiken om eigen producten uit te brengen. Op de markt voor videokaarten zijn reference designs van gpu-fabrikanten (grafische processors) Nvidia en AMD's Ati al jaren gemeengoed.