Mensen gebruiken hun pc's langer omdat de taken die zij erop uitvoeren (internetten, tekstverwerken, mailen, muziek luisteren, films kijken etc.) nog prima gaan. Ook kunnen moderne besturingssystemen als Windows 10 en de gemiddelde Linux-distributie prima draaien op oudere computers.

Bovendien passen gebruikers ook vaker incrementele upgrades toe. Het vervangen van de harde schijf door een SSD levert al een aanzienlijke snelheidswinst op en dat geldt ook voor het toevoegen van extra RAM-geheugen.

Hardcore gamers

Alleen hardcore gamers vervangen hun pc wat vaker. "Gamers upgraden hun pc ongeveer elke twee jaar om de nieuwste games te kunnen spelen. Virtual reality en 4K video-applicaties kunnen de upgrade-cyclus ook versnellen. Daarom is gamen zo belangrijk voor de PC-markt," aldus Bob O'Donnell, principal analyst bij Techanalysis Research.

Intel-CEO, Bryan Krzanich, denkt ook dat het overzetten van data gebruikers tegenhoudt hun pc te vervangen. "Het is op dit moment makkelijker om [de data] op je telefoon over te hevelen naar een nieuwe telefoon dan van je huidige pc naar een nieuwe pc. Dat zullen we aan moeten pakken."

Cloud en IoT

Intel heeft enkele jaren geleden groot ingezet op de tabletmarkt maar dat heeft uiteindelijk niet zoveel opgeleverd. Gebruikers kochten eerder 2-in-1 pc's die zowel als tablet als laptop gebruikt konden worden. De fabrikant is op dit moment bezig met de transitie van een pc-centrisch bedrijf naar een cloud- en Internet-of-Things-centrisch bedrijf. Maar de PC-markt kan niet helemaak worden genegeerd door Intel en daarom zal het bedrijf blijven investeren in chipontwikkeling, geheugen en SSD's.