Intel meldt een omzet over het derde kwartaal van 9,4 miljard dollar en een nettowinst van 1,9 miljard dollar. Dat is beter dan verwacht. Volgens Otellini komt dat door een aantrekkende vraag van consumenten naar pc’s, inclusief de verkoop aan studenten en scholieren aan het begin van het nieuwe schooljaar (back-to-school sales).

De chipmaker zag wel de gemiddelde verkoopprijs van zijn producten dalen. Dat komt mede door het toegenomen aantal verkochte Atom-processors, die gebruikt worden voor netbooks.

Stijgende lijn

Voor het lopende vierde kwartaal geeft Intel een omzetverwachting af van 10,1 miljard dollar, plus of min een slordige 400 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de bruto marge stijgt van 57,6 naar 62 procent.

De goede cijfers zorgen al voor een brede stijging van de aandelen van alle technologische fondsen op de Amerikaanse beurs. Volgens Intels financieel directeur (cfo) Stacy Smith leidt de technologiesector de wereldwijde economie naar het herstel van de crisis.

Pas in 2010

Niettemin wijzen analisten erop dat de vraag uit de zakelijke markt pas halverwege 2010 zal aantrekken. Onder meer Gartner voorspelde dat gisteren nog. Windows 7 zal naar verwachting die ontwikkeling niet versnellen.