Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner dat het verwachte aantal pc-verkopen dit jaar en volgend jaar drastisch naar beneden heeft bijgesteld. Volgend jaar verwacht Gartner dat er 409 miljoen pc’s uit de fabrieken komen, een stijging van 15,9 procent vergeleken met dit jaar. Eerder voorspelde Gartner nog een stijging van 18,1 procent.

Pc-industrie heeft angst

Het analistenbureau gaf eerder dit jaar al een waarschuwing af. Toen werd geconstateerd dat de pc-industrie in een angstgreep terecht dreigde te komen door de afnemende vraag. Hierdoor gingen toeleveranciers minder produceren, wat weer leidde tot minder pc's. Overigens meldde Gartner toen nog dat de impact van de iPad nog niet significant was.

Nu is dit wel het geval. De geconstateerde afname van de consumentenvraag komt voor “een niet onbelangrijk deel” door een groeiende interesse in wat Gartner ‘media tablets’ noemt. Dat zijn tablet-pc’s die vooral bedoeld zijn om content te consumeren, en niet te creëren. “De groei in de pc-markt wordt geraakt door de opkomst van apparaten die beter zijn toegerust om snel content te consumeren”, zegt Gartner. De analisten zien daarnaast de trend dat desktops worden vervangen door virtuele desktops die vanaf elk apparaat zijn te gebruiken, zoals thin clients.

Prijswapen heeft zijn tijd gehad

Gartner vindt dat de pc-industrie niet in staat is belangrijke innovaties te vinden en door te voeren. De traditioneel ingestelde pc-sector zou te veel leunen op het beproefde business model dat volume probeert te creëren door stelselmatige prijsdalingen.

“De toekomst wordt bepaald door leveranciers die zich richten op services en technologische innovaties in plaats van volume en prijs”, zegt onderzoeksdirecteur George Shiffler. “Maar dan nog zullen die leveranciers het moeilijk krijgen tegen concurrenten die met innovatieve apparaten komen die gespecialiseerd zijn in bepaalde taken.” Een voorbeeld daarvan is een e-reader. Volgens Gartner krijgen vooral de netbooks harde klappen.