Marktmonitor Canalys zegt dat de iPad in het tweede kwartaal van dit jaar 6 procent van de markt voor mobiele pc’s heeft veroverd. Collega-analist iSuppli schat het aantal iPads echter nog veel hoger in. Canalys verwacht dat de gehele ‘pad’-markt dit jaar groeit naar 12,5 miljoen stuks en zal dat naar 66 miljoen stijgen tegen het einde van 2014.

Koploperspositie

Doordat Apple het voordeel heeft als eerste op de markt te zijn verschenen, houdt het zijn koploperspositie zeker tot in 2011, zegt Canalys. Dat laatste wordt onderschreven door iSuppli. Maar in de voorspellingen over de aantallen iPads verschillen beide flink van mening.

Volgens iSuppli levert Apple alleen al 12,9 miljoen iPads dit jaar. Dat is dus al meer dan Canalys inschat voor alle tablets van alle leveranciers bij elkaar opgeteld. Daarnaast denkt iSuppli dat het aantal iPads in 2011 stijgt naar 36.5 miljoen en in 2012 al naar 50,4 miljoen stuks.

Productie is het probleem

“Wij geloven dat de enige rem op de verkoop de productie van iPads is, niet de vraag”, zegt Rhoda Alexander, onderzoeker bij iSuppli. Dat komt onder meer door schaarste aan componenten, maar vooral door Apple’s strakke controle over het gehele productieproces. Nu toeleveranciers de productiecapaciteit vergroten, zal dat met name voor volgend jaar een versnelling geven in de verkoop.

iSuppli verwacht dat Apple volgend jaar april met een nieuwe modellen van de iPad uitkomt, met onder meer een interne camera en verschillende beeldschermgroottes. Daarmee blijft de iPad marktleider tot 2012. Dan zijn grote spelers als HP en Acer inmiddels op de markt verschenen met eigen padmodellen.

Vechten om marktaandeel

Wel komt er een experimentele fase als andere leveranciers de markt betreden. Dan wordt er door de concurrenten gezocht naar de juiste modellen voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers.

“In de komende drie jaar zullen platformen als Android, iOS, webOS en mogelijk BlackBerry, Chrome OS, MeeGo en Windows het met elkaar gaan uitvechten”, zegt analist Nathalie Spitz van Canalys. “Synchronisatie met andere hardware en een strategische aanpak wat betreft content, zullen sterk bepalend zijn.”

Netbook legt het af

Pads en netbooks kunnen in de mobiele pc-markt nog wel enige tijd goed samenleven, zegt Canalys, hoewel er onvermijdelijk een kleine overlap zal zijn. Canalys verwacht dat tablets de netbooks in 2012 in aantallen voorbij gaan.

“Met de groei van smartphones en andere mobiele apparaten, raken mensen gewend aan het altijd verbonden zijn met het internet. Daardoor zullen consumenten op elk apparaat dezelfde features willen hebben”, zegt Spitz, daarmee aangevend dat de netbook in zijn huidige vorm het zal afleggen tegen de tablets.