Chipmaker Intel gaat komende tijd meer middelen besteden aan de ontwikkeling van superzuinige chips en software voor connected devices en sensoren. Het bedrijf toonde dinsdag voor de mobiele en embedded-markt nieuwe chips in de Atom- en Quark-serie. Met name de Quark moet voor nieuwe categorieën apparaten internetverbinding mogelijk maken, wat een reeks aan eerder ongekende mogelijkheden schept. Te denken valt daarbij aan weegschalen, airconditioners, fabrieksrobots en verlichting.

“Het maakt voor ons een heel nieuwe set aan applicaties mogelijk. Er worden straks miljarden nieuwe apparaten mogelijk waar we eerder niets mee konden”, zei algemeen directeur Ton Steenman van de Intelligent Systems Group van Intel dinsdag tegen journalisten.

Klein, kleiner, kleinst

De nieuwe Atom E3800-chip komt later dit jaar uit en is vooral bedoeld voor industriële machines waarbij rekenkracht voor foutcorrectie en weerstand tegen hoge temperaturen belangrijk zijn. De nog kleinere Quark SoC x1000 verschijnt begin 2014 en is meer gericht op toepassing binnen draagbare medische apparatuur, entertainmentsystemen en snoepautomaten.

Intel is nog altijd marktleider op gebied van servers, pc’s en laptops, maar zag de inkomsten uit deze categorieën computers afgelopen jaren sterk teruglopen. Het bedrijf stapte relatief laat in de mobiele markt en heeft het daar moeilijk om op te boksen tegen concurrenten als Qualcomm, Texas Instruments en NVIDIA, die werken met energiezuinige ARM-ontwerpen in plaats van x86-architectuur.

De superkleine Intel Quark SoC x1000 bevat een 32-bit x86 CPU op 400MHz en vormt het hart van de vorige week aangekondigde open-source Intel Galileo computer.