Het gaat immers niet goed met de pc-markt. Marktvorser IDC voorspelde vorige maand een daling van 8,7 procent in wereldwijde pc-verkopen voor geheel 2015 en verwacht niet dat de groei voor 2017 terugkeert.

Ondertussen staan marges onder druk; de trend is een dalende lijn naar beneden en het einde is nog niet in zicht. De introductie van de tablet en de Chromebook hebben de (Windows) laptop wat dat betreft ook niet geholpen.

Enige positieve uitzondering is Apple, dat zich met de Macbooks richt op het premiumsegment en nog altijd hoge marges weet te noteren. Xiaomi wil volgens Bloomberg in 2016 gaan concurreren met de dure modellen van Apple, Lenovo en Dell, maar ze leveren voor een midrange prijs. Samsung zou de Chinese disruptor voorzien van geheugenchips en displays.

Bloeiende smartphonegigant

Xiaomi is op de smartphonemarkt een groot succes, met name in thuisland China. Daar heeft de leverancier inmiddels de koppositie in de markt van Apple overgenomen. Ook in andere Aziatische landen en Midden- en Zuid-Amerika doet het bedrijf van miljardair Lei Jun het buitengemeen goed.