Volgens marktonderzoeker iSuppli heeft Acer in het derde kwartaal een marktaandeel van 13,4 procent bereikt. Het is daarmee voor het eerst groter dan Dell, die op 12,9 procent blijft steken. Acer noteert een groei van 17 procent ten opzichte van vorig jaar, schrijft PC World.

Ook Lenovo kende een goed derde kwartaal en staat nu op de vierde plek. Lenovo's omzet groeide in een jaar tijd eveneens met 17 procent. HP blijft marktleider met een marktaandeel van 19,9 procent. Vijfde is Toshiba met 5,0 procent.

Scherpe prijzen, snelle reacties

In 2003 stonden Acer en Lenovo nog op de plaatsen 6 en 8 in het marktonderzoek van iSupply. "Vanwege hun scherpe prijzen en snelle reacties op nieuwe ontwikkelingen vormen Aziatische fabrikanten een groeiende macht", aldus de marktonderzoeker.

Ook in de cijfers van onderzoeksbureaus IDC en Gartner is Acer inmiddels Dell gepasseerd. De verkoop van laptops is bepalend voor de groei van Acer, aldus iSupply. Kerst en Windows 7 brengen volgens de marktonderzoeker "meer goed nieuws voor de pc-fabrikanten". Daardoor vlakt de algehele daling in de verkoop van pc's steeds verder af.