Er zijn ook deze kerstperiode weer minder laptops met Windows verkocht. Microsoft heeft met de introductie van Windows 8 niet voor een ommekeer kunnen zorgen. Uit cijfers van markonderzoeker NPD blijkt dat er 11 procent minder Windows-notebooks zijn verkocht gedurende de Amerikaanse feestdagen.

Belangrijke graadmeter

De vijfweekse vakantieperiode is een belangrijke graadmeter. Tussen 18 november en 22 december worden traditioneel veel apparaten verkocht. Sinds de introductie van Windows 8 eind oktober investeerde Microsoft een kapitaal in marketing. Volgens Forbes gaat het in totaal om een bedrag tussen de 1,5 en 1,8 miljard dollar, het meest van alle technologiebedrijven.

Deze investering mag tot dusver niet baten. De vraag naar Windows 8 blijft voorlopig zwak. Met name de goedkopere modellen worden minder verkocht. Windows-notebooks tot 500 dollar hebben te maken met een verkoopdaling van 16 procent vergeleken met vorig jaar. Daar kan de stijging van 4 procent bij Windows-notebooks duurder dan 500 dollar niets aan veranderen. De gemiddelde verkoopprijs van een notebook blijft met 420 dollar wel stabiel.

Touch slaat niet aan

Pijnlijk voor Microsoft is dat de touchscreen-modellen niet aanslaan. Slechts 4,5 procent van alle verkochte laptops met Windows 8 heeft touch. Dat terwijl het OS gebouwd is voor touchscreens en zo geschikt moet zijn voor zowel pc's als tablets. Iets wat de gebruiker ook volgens Microsoft zelf een gewenningsperiode kost. Ondertussen groeit ook de onvrede bij Microsofts pc-partners.

De concurrentie ziet eveneens dalende verkoopcijfers. Er werden tijdens feestdagen 6 procent minder Macbooks verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van een Mac ligt door een stijging van 100 dollar nu op 1419 dollar, ofwel 1000 dollar hoger dan een Windows-notebook.