Lenovo maakte de exclusieve samenwerking met KPN donderdagmiddag bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam. "Uiteindelijk wordt 3G in de hele lijn voor het mkb geïntegreerd", aldus René Hendriks, channel director van Lenovo Nederland. Eind september wordt gestart met de nieuwe Thinkpads in de series T, X en SL. Deze nieuwe SL-serie is specifiek gericht op het mkb.

Gratis sim-kaart

Zakelijke gebruikers krijgen een gratis KPN sim-kaart die geactiveerd moet worden. De sim-kaart past in Ericsson-modules in de laptops en in het verbindingsbeheer staat een speciaal KPN-pictogram. De laptops met 3G-module zijn volgens Hendriks niet duurder dan de reguliere modellen.

Hij wilde donderdag nog niet zeggen hoe lang de gratis periode voor 3G-internet zal duren. Wel is duidelijk dat Lenovo-gebruikers na afloop van de testtijd kunnen kiezen voor reguliere KPN-abonnementen voor mobiel internet. Hendriks: "Meer informatie over deze dienst maken we eind september bekend."

Vodafone

In Engeland werkt Lenovo al samen met Vodafone. De computerfabrikant is volgens David McQuarrie, Lenovo's Europese notebookdirecteur, ook van plan soortgelijke samenwerkingen te sluiten in Spanje en Zwitserland. "Uiteindelijk wordt 3G net zo gewoon in laptops als WiFi nu al is", denkt hij.

De HSDPA-module van Ericsson is ontworpen voor het nieuwe Intel Centrino 2-platform, waarmee alle nieuwe Lenovo-notebooks werken. De meeste nieuwe Thinkpads zijn vanaf eind augustus verkrijgbaar.