Lenovo heeft in het afgelopen kwartaal 7,8 miljard dollar omgezet, 4 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst in het afgelopen kwartaal ging met 90 procent omhoog. Over het gehele belastingjaar, dat eindigde op 31 maart, hebben de Chinezen een winst behaald van 801 miljoen dollar, 38 procent meer dan het jaar ervoor, op een omzet van 34 miljard dollar (plus 34 procent). In datzelfde jaar steeg het wereldwijde marktaandeel van Lenovo met 15,5 procentpunten.

De successen die Lenovo claimt komen niet zozeer vanuit de traditionele pc-business. Die zakte met 2 procent in, hoewel dat afgezet tegen de rampzalige cijfers van HP en Acer juist weer positief is. Lenovo verkocht voor 2,4 miljard en 4,2 miljard aan desktops en notebooks, gezamenlijk nog steeds 83 procent van zijn totale omzet. Maar de Chinese hardwaregigant gaat volledig voor de mobiele markt, met tablets en smartphones, en daarnaast voor grootzakelijke hardware, schrijft persbureau Associated Press.

Meer investeren in smartphones

Op dit moment maakt de verkoop van smartphones en andere mobiele internetproducten 9 procent van de omzet uit, maar dat segment kent wel een verkoopstijging van 74 procent. “We zullen onze investeringen richten op de snelgroeiende markten voor smartphones en tablets”, zegt bestuursvoorzitter Yang Yuanqing tegen AP. “Daarnaast blijven we werken aan de verbetering van de winstgevendheid van onze pc-business.”

Lenovo wil in drie jaar tijd een “relevante speler” worden in de wereldwijde server/storage-markt. De leverancier heeft daarin al enige jaren producten, maar het gerucht blijft hardnekkig dat Lenovo nog steeds het oog heeft op de System x-business van IBM, waar het jaren geleden ook al de pc-business van heeft overgenomen. Een groot deel van de servers die Lenovo nu al levert, zijn eigenlijk IBM-servers met een Chinees stickertje erop.