De kwartaalcijfers van Lenovo, die het vandaag heeft gepresenteerd, zien er bijzonder goed uit. De pc-maker maakt met 204,9 miljoen dollar zelfs een stuk meer winst dan dezelfde periode vorig jaar, toen er onder de streep een derde minder werd overgehouden.

Het is een nieuw kwartaalrecord voor het Chinese bedrijf, dat het oude record uit december 2007 (172 miljoen) de boeken uitschrijft, meldt persbureau Reuters.

Groeit ook in Amerika

De fabrikant verscheepte de afgelopen drie maanden 14,1 miljoen pc's. Het aandeel van het groeiende Chinese bedrijf op de pc-markt is 15,9 procent. Lenovo doet het traditioneel goed in China, maar krijgt nu ook meer voet aan de grond op buitenlandse markten. Zo groeiden de inkomsten uit de Amerikaanse markt met 11 procent in vergelijking met vorig jaar.

Klik voor groot (bron: Lenovo)

Lenovo is de enige grote leverancier die groeit in de overwegend krimpende pc-markt. De Chinezen zijn nu een traditioneel grote pc-fabrikant als Dell voorbijgestreefd in het aantal verscheepte pc's.

Na koploper HP verscheept Lenovo de meeste computers van alle fabrikanten. Overigens daalde de totale levering van het aantal pc's in het vierde kwartaal van 2012 volgens de cijfers van Gartner met 4,9 procent ten opzichte van 2011:

Klik voor groot (bron: Gartner)

Mobiele markt bestormen

Ondertussen probeert Lenovo ook op de mobiele markt voet aan de grond te krijgen. Iets wat volgens de eigen kwartaalcijfers langzamerhand lukt. Er is nu 11 procent van de omzet afkomstig uit de Mobile Internet and Digital Home-divisie. Het bedrijf kwam in 2010 met zijn eerste Android-smartphones en verkoopt inmiddels ook een scala aan 'convertibles' met Windows 8.