Eerst leerde Lenovo om goedkoper gaminglaptops te bouwen en nu heeft het bedrijf geleerd hoe het deze er goed moet laten uitzien. Ik heb nu een paar weken gewerkt met de Lenovo Legion Y7000, een release die de GTX 10-serie grafische kaart van Nvidia gebruikt, terwijl vlaggenschepen als Y500 en Y700 naar de high-end verschuiven met RTX 20-GPU's.

Dit model

Is dit een prestatiemonster en het soort laptop dat je koopt om indruk te maken? Absoluut niet. Maar het is een slimme, gevanceerde optie die in elk geval een paar jaar goed presteert, tegen een vriendelijke prijs.

Lenovo is opties nooit uit de weg gegaan en de Legion-lijn wordt elk jaar ingewikkelder. De Y7000 en de Y530 zijn nu bijvoorbeeld in feite dezelfde laptop, maar dan met een andere behuizing. Zelfs met alle optionele onderdelen, is de duurste Y7000 die we hebben getest nog steeds 1090 euro - hoewel de prijs per (web)winkel kan fluctueren, daar Lenovo hem niet direct zelf verkoopt.

Voor die prijs heb je een Intel Core i7-8750H, GeForce GTX 1060 van Nvidia, 16 GB werkgeheugen, een SSD van 256 GB en een HDD van 1 TB op 7200 RPM.

Andere opties

Houd er rekening mee dat het model dat we hier aan de tand voelen de optimale versie is. Er is een goedkoper model met 8 GB RAM en geen secundaire harde schijf. Er is ook een budgetmodel dat de CPU verruilt voor een i5-8300H en een GTX 1050 Ti, en dat is geen beste investering om vandaag de dag nog games te spelen, laat staan volgend jaar.

Let er ten slotte op dat er een tweede model is zonder de 1 TB harde schijf, maar in plaats daarvan een SSD van 500 GB. Gezien de grootte van pc-games tegenwoordig, zou ik voor de grotere opslagruimte kiezen. Dat gezegd hebbende, de SSD is sneller en betrouwbaarder, dus als je steeds games verwijdert als je ze niet meer speelt, zou deze variant een goede keuze kunnen zijn.

De Legion Y7000 heeft een afmeting van 36 bij 26,7 cm, is 2,39 cm dik en weegt 2,3 kilo. Dat maakt hem kleiner (en ook lichter) dan de gemiddelde laptop die bedoeld is als vervanger voor een game-pc, maar nog steeds niet zo draagbaar als iets als de Razer Blade. Vooral de onderkant is lomp door een dik stuk plastic (wel met afgeronde hoeken). Het deksel is dun met een aluminium plaat en Lenovo's Y-logo met een backlight in wit. Meer branding is er niet, wat het enige stijl geeft.

Onder het deksel zit een IPS-scherm van 15,6 inch, met een resoultie van 1920 bij 1080 pixels, een refreshrate van 60 Hz en een niet zo opvallende maximale helderheid van 277 nits. Dit is precies het soort scherm dat je verwacht in een middenklasser. De slanke bovenkant en dunne bezels aan de zijkant maken deze laptop vooral opvallend en geven het een high-end look.

Compromissen

Maar daar is wel iets voor ingeleverd. Twee dingen zelfs. Ten eerste is dat de webcam die is verplaatst naar de onderkant van het scherm. Dat is nooit een flatteuze hoek om via bekeken te worden. Het is erg jammer dat Lenovo geen manier kon bedenken om de camera in de bovenkant te verwerken, zoals Razer wel voor elkaar kreeg met zijn Blade.

Het tweede issue is het volledige toetsenbord, met numerieke toetsen en de pijltjes. Maar vanwege de dunne bezels is er weinig ruimte om te werken en daarom is het toetsenbord wat meer in elkaar gedrukt, met de Esc-toets direct tegen F1 en de zijkant van het typveld tegen het numpad aangedrukt. Ik denk dat Lenovo beter af was geweest met het weglaten van het numerieke deel, omdat je er bijna geen winst mee behaalt met gamen - en vooral omdat backspace bijna komisch lastig te vinden is. Ik tikte constant naast de 4 op het numpad, omdat je een ruimte verwacht die er niet is.

Aan de andere kant is het wel fijn om volledige pijltjestoetsen te hebben. Misschien niet zo zinvol, aangezien je ze niet zo veel meer gebruikt voor games, dus ze zouden verkleind kunnen worden om meer ruimte te maken voor het toetsenbord. Voor schrijven gebruik ik de pijltjes wel veel en de indeling van de Y7000 vind ik veel praktischer dan de halfgrote pijltjestoetsen van de meeste laptops. Hij typt ook fijn, met een stevige maar snelle respons als je de toetsen indrukt en met wit backlight.

De trackpad staat een beetje naar links, gecentreerd op de spatiebalk in plaats van de laptop zelf. Dat is vrij normaal op game-laptops, maar als dit je eerste is, vereist het wellicht enige gewenning. Vervelender is het gebrek aan muistoetsen, dus een externe muis is eigenlijk wel gewenst. Houd er ook rekening mee dat de trackpad en de zachte afwerking vingerafdrukgevoelig zijn en de laptop ziet er al snel niet meer vers en nieuw uit.

Andere hardware

De speakers zijn niet bijzonder, maar vooral luid - dat is goed, want de ventilatoren zijn dat ook. Voor gewoon dagelijks gebruik blijft de laptop koel genoeg, zelfs bij het kijken van video gaan de fans niet blazen. Maar bij het starten van een game merk je dat meteen. Dat kun je verwachten van een gaming-laptop en het is minder schril dan met de Blade, maar het was afleidend. Mijn tip: investeer in een headset als je wilt gamen.

Mijn laatste klacht: zoveel poorten op de achterkant. Dat klinkt goed, maar heeft ook een nadeel als je de laptop op je schoot houdt in plaats van op een bureau. Op een bureau kun je de kabels prima achterin koppelen en met de bekabeling op he bureau werken. Maar zittend op de bank is het fijner als ze links en rechts zitten, met aanvullende ventilatoren achterop.

Het enige wat aan de zijkanten zit is de koptelefoonaanlsuiting links (3,5mm jack) en een usb-c-poort (usb 3.1) zowel links als rechts. Alle overige aansluitingen zitten achterop, zoals nog een usb 3.1-poort, een usb-c-poort, HDMI en Mini-Displayport, ethernet, aansluiting voor een slot en een rechthoekige oplaadpoort.

Middenklasserprijs, middenklasserprestaties. Dat beloofde Lenovo met de Legion Y7000 en het is precies wat het apparaat leverde toen we benachmarks draaiden De GeForce GTX 1060 is inmiddels vrij geaccepteerde hardware en ook de i7-8750H is bekend terrein. De Y7000 kwam met bekende getallen die ongeveer gelijk uitkomen met concurrerende modellen als de Predator Helios 300 van Acer.

Benchmarks

Laten we eerst eens kijken naar Cinebench, die CPU-prestaties op korte termijn bekijkt. De score van 1020 zal niemand naar adem doen snakken en het verslaat ook de machine van Acer die we net noemden niet. Maar het presteert vrijwel gelijk en dat valt in de foutmarge, dus je hebt eigenlijk identieke scores. Dit wil je ook zien met deze specs: het betekent dat er niets fundamenteel mis is met de Legion Y7000, geen agressief knijpen of hitteproblemen die je moet uitzoeken.

Hetzelfde geldt voor onze test met Handbrake, wat de CPU een langdurigere taak heeft. In dit geval het hercoderen van een mkv-bestand van 30 GB met de 'Android Tablet' instellingen, wat ongeveer een half uur in beslag neemt bij de meeste moderne game-laptops, wat betekent dat we de benchmark kunnen gebruiken voor een redelijke vergelijking van hoe hittevorming van invloed is op de prestaties. In het geval van de Lenovo: weinig. De MSI en Acer komen iets hoger uit, maar ook hier hebben we het over verwaarloosbare verschillen.

Qua grafische prestaties zijn we met de Y7000 begonnen met 3DMark FireStrike Extreme. Dit komt weer dichtbij genoeg dat je het gelijkspel zou kunnen noemen, maar ook hier komt de Acer Predator Helios 300 nét iets beter uit de bus.

Wat praktijkprestaties betreft, hebben we de laptop getest met Rise of the Tomb Raider en Middle Earth: Shadow of Mordor. Beide games zijn op dit moment een beetje verouderd, dus een laptop als Y7000 zou hier geen enkele moeite mee moeten hebben, zelfs met gemaximaliseerde instellingen als 1920 x 1080.

En dat was ook zo, met 72,0 fps bij Tomb Raider en 86,9 bij Shadow of Mordor. Ook dit zit qua marge zo dicht bij elkaar, dat het apparaat overeenkomst met de machines van Acer en MSI. De resultaten zijn respectabel en laten zien dat je games met hoge instellingen nog enige jaren kunt spelen.

Dat gezegd hebbende is het de moeite waard om te kijken naar het verschil tussen GTX 1060 en RTX 2060. We hebben recent een Acer Predator Triton 500 met de tweede betest en kwam om 85,1 en 120,1 fps uit bij respectievelijke Tomb Raider en Shadow of Mordor. Dat is een behoorlijk verschil en de GTX 1060 is dan ook hardware die richting het einde van zijn levenscyclus gaat en de RTX 2060 staat aan het begin. Aangezien er ook een console-refresh aan zit te komen over een paar jaar weet je dat een laptop met de 1060-kaart minder futureproof is dan je wellicht zou verwachten van een apparaat dat meer dan 1000 euro kost.

Ten slotte de accu. We testen deze doorgaans met helderheid op 250 nits, wat dit scherm met een maximum van 277 maar nét bereikt. We zetten het apparaat in beweging met een 4K-video in een loop, trekken de stekker eruit en wachten tot het apparaat het begeeft. De 57 W/h accu van dit type trok dat net iets meer dan zes uur. Dat is uitstekend voor een laptop van deze grootte, maar real-world ervaringen met games zullen ongetwijfeld slechter zijn. Je maf van geluk spreken als je meer dan twee á drie uur kunt gamen met deze laptop.

Het kan moeilijk zijn om op te vallen in het middensegment, maar de Legion Y7000 van Lenovo is zeker de moeite van het overwegen waard. Er zijn laptops met betere specificaties, maar er zijn er maar weinig die op vrijwel alle vlakken prima scoort. Zo is de Acer Predator Helios 300 goedkoper met een beter scherm, maar hij is ook lomper, heeft een spannender (of zoals ik het zie: lelijker) kleurenschema met rood en zwart en heeft geen 1 TB harde schijf. De MSI GS63 Stealth is veel draagbaarder, maar die kost dan ook meer dan 1500 euro.

Conclusie

De Lenovo Legion Y7000 presteert prima, heeft een aantrekkelijk ontwerp, goede accuduur en een vriendelijke prijs, maar de naam Lenovo is wellicht niet wat meteen in je opkomst als je denkt aan betaalbare game-laptops. Maar gezien de laatste paar jaar is het misschien tijd dat dit wel zou moeten.