De ThinkPad X1 Extreme van Lenovo heeft een missie: de MacBook Pro 15 de nek omdraaien. Dat is althans wat een woordvoerder van Lenovo me direct vertelde: "Dit is onze MacBook Pro-killer". Ik zou kunnen zeggen: "matig MacBook butterfly-toetsenbord versus legendarisch ThinkPad-toetsenbord? Die strijd is gestreden."

Maar Lenovo heeft een zware strijd van de boeg om Apple in te halen: de MacBook Pro heeft behoorlijk wat cachet bij professionele gebruikers. Ik zie het apparaat bijvoorbeeld nog steeds overal om me heen als ik 's ochtends naar m'n werk trein.

Prijsverschil

Om zijn indrukwekkende tegenstander aan te kunnen, heeft Lenovo zijn nieuwe high-end ThinkPad nog groter gemaakt om hem uit te kunnen rusten met een 15-inch scherm (eerdere modellen hadden een maximum van 14). Er is ook een Nvidia-kaart toegevoegd. Het bedrijf kondigde zijn monster gisteren aan op elektronicabeurs IFA in Berlijn en het apparaat moet volgende maand verschijnen voor 1695 euro.

Nee, dat is niet goedkoop en de prijs valt nog hoger uit wanneer je meer high-end opties kiest in de configuratie. Bedenk dat een MacBook Pro 15 al 2799 euro kost in de goedkoopste versie. Apple heeft altijd een premiumprijs gevoerd, dus dit is geen nieuws. Maar als een laptop een bedrijfsaankoop is, kan het prijsverschil van zo'n 1000 euro behoorlijk bepalend zijn.

i7 bij release, i9 volgt

Dan de specificaties. De CPU is in de high-end configuratie een Core i7 met vPro. Dit zijn Coffee Lake H-mobiele processoren van dezelfde productfamilie als de MacBook Pro 15 gebruikt. Apple biedt ook een high-end Core i9 en Lenovo komt daar naar verwachting in december ook mee, uiteraard tegen een meerprijs, net als bij Apple.

Het geheugen van de nieuwe ThinkPad Extreme is tot op 64 GB aan DDR4-geheugen op 2666 MHz. De MacBook Pro 15 komt tot 32 GB aan DDR4-plakken, met een iets lagere kloksnelheid, 2400 MHz.

Het scherm is 15,6 inch en heeft twee varianten: Full HD (1920 x 1080) IPS met een maximum helderheid van 300 nits of een 4K-IPS met maximale helderheid van 400 nits. De MacBook Pro 15 is met 15,4 inch slechts een tikkie kleiner, maar die gebruikt Apple's goed beoordeelde Retina-technologie (op 2880 x 1800). Bovendien heeft dat scherm een max helderheid van 500 nits.

De graphics worden geleverd door een Nvidia GeForce GTX 1050 Ti Max-Q. Dat is een middenklasser van de chipleverancier, een uitstekende keus voor beeld- en videobewerking en zelfs gaming. Hij is veel krachtiger dan de AMD Radeon Pro 555X of 560X die je hebt in de MacBook Pro.

Opslag komt in de vorm van tot aan twee SSD's van 1 TB met RAID 0/1-capaciteit. De MacBook Pro heeft één SSD, maar die biedt capaciteit tot op 4 TB. Zowel de ThinkPasd Extreme als de MacBook Pro hebben geen ethernet-aansluiting. Verder richt Lenovo zich ook nog op legacy-tech met twee USB 3.1 type A-poorten, twee Thunderbolt 3's, HDMI 2.0 en SD-kaartsleuf. Bij de MacBook moet je een paar dongels kopen en heb je enkel Thunderbolt 3 (4 stuks).

Laten we ten slotte eens kijken naar enkele onderscheidende features. Ten eerste is dat de bouwkwaliteit. Het deksel bestaat uit vier lagen verstevigd koolstofvezel en de aluminium behuizing op de onderkant is duurzaam en helpt als passieve koeling.

Een van de belangrijkste punten is het toetsenbord. Die is niet zo best in de MacBook tegenwoordig. Apple heeft niet veel nieuwe fans gecreëerd met het bord dat snel gebreken vertoont, de twijfelachtige betrouwbaarheid ervan en de korte toetsenindruk. Het ThinkPad-toetsenbord daarentegen is een van de sterkste pluspunten van het product.

De toetsen van dit toetsenbord kun je een stuk verder indrukken met 1,8 mm, wat je als gebruiker betere feedback geeft over wat je hebt aangeraakt. De navigatieknop in het midden zit er ook nog in, naast de trackpad en muisknoppen. Deze laptops moeten zijn gemaakt voor serieus werk en wat toetsenbord betreft, zit Lenovo goed.

Als laatste nog een ding waar de MacBook Pro niet in meekomt: stylus-ondersteuning. De ThinkPad X1 Exterem heeft zijn eigen pennetje - hoewel die extern is meegeleverd en niet in de behuizing is verwerkt - zodat je hem kunt gebruiken met de Ink-functionaliteit van Windows 10.