Terwijl de pc-markt kwartaal op kwartaal inkrimpt, groeit het Mac-platform van Apple gestaag door. De Amerikaanse fabrikant maakte woensdag bekend dat het in het tweede fiscale kwartaal van dit jaar 4,1 miljoen Macs verkocht heeft, vijf procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit terwijl de pc-markt volgens marktvorser IDC in hetzelfde kwartaal met 4 procent kromp.

Hoera voor de Mac

"Macs blijven heel stabiel en hebben een zeer stabiele markt gecreëerd", zegt analiste Carolina Milanesi van Kantar Worldpanel. Collega Van Baker van Gartner ziet ook dat Apple het geweldig blijft doen. "Ze doen goede zaken, maar vergeet niet dat Apple alleen in het high-end segment van de markt opereert."

Baker bedoelt daarmee dat de Macs minder gevoelig zijn voor prijsconcurrentie en de conjunctuur van de economie. Omdat het niet op prijs concurreert kan Apple nog steeds veel hogere marges vragen.

Ook de iPhone blijft het goed doen. Werden vorig jaar in FYQ2 nog 37,4 miljoen smartphones verscheept, dit jaar lag het totale aantal op 43,7 miljoen. De totale omzet van Apple lag op 45,6 miljard dollar en de winst kwam uit op 10,2 miljard dollar. Dat is meer dan vorig jaar en ook meer dan analisten hadden verwacht.

Voor het eerst minder iPad-verkopen

Meer zorgen baart de verkoop van de iPad. In plaats van 19,5 miljoen stuks vorig jaar, rolden er dit jaar maar 16,4 miljoen van de band. "We realiseren ons dat de iPad-verkopen niet voldoen aan de verwachtingen van analisten. Maar we denken nog steeds dat de tablet-markt de pc-markt in de komende jaren gaat overtreffen", aldus CEO Tim Cook.

Sommige analisten denken dat de iPad niet in staat zal zijn de pc-markt nog meer pijn te doen. Tablets zijn leuke apparaten, maar kunnen een telefoon of pc niet volledig vervangen en dus geen noodzakelijk goed. Ook speelt mee dat veel mensen al een iPad of Android-tablet hebben en dat de aanvankelijke magie van het apparaat verdwenen is. Bovendien speelt mee dat kopers een tablet minder vaak vervangen - veelal eens in de vijf jaar - dan telefoons, die meestal na twee jaar ingeruild worden.