De MacBook Air is misschien nog niet uit, maar er zijn blijkbaar al mensen geweest die (per ongeluk?) Geekmark-benchmarks hebben gepubliceerd waardoor wij, en velen met ons, alvast kunnen zien hoe krachtig deze computer nou precies is.

We weten dat we "gelekte" benchmarks altijd met een korreltje zout moeten nemen, maar deze benchmarks zien er behoorlijk legitiem uit. De processor waar Apple voor heeft gekozen is Intel's nieuwe Amber Lake Core i5-8210Y met een Intel HD 617 graphics-chip aan boord. Deze processor stond eerder bekend als de Core M en heeft een TDP van 7 watt en een kloksnelheid van 1.6 GHz die geboost kan worden tot 3.6 GHz.

Omdat onze Mac Mini en Intel NUC-vergelijking zo'n groot succes was, besloten wij de gloednieuwe MacBook Air te vergelijken met de ongeveer even dure Dell XPS 13 9370 om te kijken wat, op hardware gebied nou de betere koop is.

Wij hebben dezelfde Geekbench 4.3-benchmarks uitgevoerd waarin ruim 20 verschillende prestatietests zijn uitgevoerd waaronder Ray Tracing, Gaussian Blur en PDF-rendering.

Zoals je in de onderstaande resultaten kan zien blaast de Dell XPS 13 9370 met z'n Core i5-8250U de MacBook Air volledig weg en is maar liefst 70 procent sneller.

Het model dat wij testten had 8 GB RAM , een 256 SSD en een 13.3-inch FULLHD IPS-scherm aan boord draaiend op een quad core i5-8250U. Deze computer kost op dit moment 1299 euro, 300 euro goedkoper dan de MacBook Air met evenveel opslag.


Single core prestaties

Het ziet er naar uit dat de Dell rondjes rent om de Mac en dat er geen twijfel mogelijk is dat Apple's laptop nog een beetje mee kan komen in deze moderne tijd, toch?

Dat valt dus ook wel mee. Intel's nieuwe Amber Lake low-power-processor staat z'n mannetje en weet hoge kloksnelheden te halen als dat nodig is, zeker in vergelijking met de voorgangers. De boost-snelheid van de oude dual -core Core i5 is 3.6 GHz terwijl de quad code Core i5 3.4 GHz haalt. In theorie zou dat betekenen dat de nieuwe MacBook Air sneller zou moeten zijn bij single core-toepassingen en warempel, kijkend naar de single threaded-benchmarks zien we inderdaad dat de Macbook 5 procent sneller is dan de Dell.


Op de laatste pagina: nog een addertje onder het gras

Toen we de diepte in doken en de subscores van Geekbench bekeken, viel ons iets op: sommige prestatiescores van de XPS 13 waren een stuk hoger dan de gelekte scores van de MacBook Air. Op andere scores waar de MacBook Air sneller was, leek het niet overeen te komen met de vrij kleine kloksnelheidsverschillen tussen de laptops.

Zo zijn de AES-cryptografieprestaties van de XPS 13 veel hoger dan die van de MacBook Air. Ondertussen is de score van de 2018 MacBook Air in Geekbench's PDF rendering test veel hoger dan verwacht gezien de minimale verschillen tussen de CPU's. We weten niet of deze verschillen terug te voeren zijn op hun respectieve besturingssystemen, variaties in de cachegrootte van de benchmarkimplementatie, of een significante verandering tussen Amber Lake en Kaby Lake R.

Dat zullen wij toch nog even moeten nazoeken als de nieuwe MacBook daadwerkelijk bij ons wordt afgeleverd. Voor nu kunnen we in elk geval voorzichtig concluderen dat je met een Dell XPS 13 toch een stuk voordeliger uit bent als het je gaat om pure kracht en dat terwijl de computer nog goedkoper is ook.