Wat zijn de maximale upload- en downloadsnelheden van jouw huidige internetverbinding? Druk je deze nog uit in megabits per seconde, dan is de kans groot dat je niet de snelste internetverbinding hebt die er tegenwoordig beschikbaar is.

Het klassieke kabel- en ADSL-internet wordt momenteel namelijk hard ingehaald door Gigabit internet.

Spring je hier nu nog niet meteen over van je stoel, dan zou het zomaar kunnen dat gedurende de komende jaren de technologische ontwikkelingen die jouw huis binnensluipen uiteindelijk zo zwaar gaan wegen op de capaciteit van je huidige internetverbinding, dat je beseft dat je wél sneller internet nodig hebt.

Gigabit internet

Klinkt interessant, dat Gigabit internet, maar wat is het nu eigenlijk? Deze benaming refereert aan de snelheid van de verbinding, en dat is natuurlijk altijd goed nieuws. Momenteel zijn we nog gewend dat de snelheid van onze internetverbinding gemeten wordt in megabits per seconde (Mbps).

De één heeft een internetabonnement met een maximale downloadsnelheid van 30 Mbps, die ander weet dat hij veel vraagt van zijn internetverbinding en heeft daarom bij zijn kabelaanbieder het zwaarste pakket (vaak gaat het dan om 150 Mbps).

De overtreffende trap van de megabit is de gigabit, en hier gaat het om bij Gigabit internet: het gaat om snelheden van maar liefst 1 gigabit per seconde, en die snelheid wordt dat ook gemeten in Gbps. 1 Gigabit internet is dus flink sneller dat het kabelinternet dat velen van ons momenteel gewend zijn.

Wat maakt Gigabit internet mogelijk?

Gigabit internet werkt niet zomaar op elke kabel, maar wel op glasvezel. In tegenstelling tot de ouderwetse internetkabel, waarbij elektrisch signalen door koper getransporteerd wordt, wordt bij glasvezelinternet gebruik gemaakt van lichtsignalen door een kabel die zo dik is als een haar.

De laatste jaren is er hard aan gewerkt om dit op zoveel mogelijk plekken in Nederland mogelijk te maken.

Inmiddels bestaat overgrote deel van het kabelnetwerk van KPN uit glasvezel. Is het bij jou thuis ook al mogelijk om gebruik te maken van glasvezelinternet? Dit kun je opzoeken én tegelijkertijd meteen abonnementen voor glasvezel vergelijken bij KPN.

 Familie technologie

Wat heb je aan sneller internet?

Misschien woon je met meerdere mensen samen, ben je fervent gamer of heb je thuis een bedrijf waarvoor je grote bestanden moet kunnen versturen en ontvangen. Je hebt momenteel wellicht een abonnement bij je kabelnetbeheerder voor een downloadsnelheid van 150 Mbps, en vind dat dit eigenlijk wel prima werkt.

Toch zul je op termijn gaan merken dat hoe meer apparaten je aansluit op die internetverbinding, hoe slechter deze zal gaan functioneren.

Streamingdiensten als Netflix vragen aardig wat capaciteit van je internetverbinding. Wanneer iemand anders tegelijkertijd iets anders wil zien of iets groots wil downloaden, kun je gaan merken dat je extra capaciteit nodig hebt.

Dat geldt ook voor wanneer iemand tegelijkertijd een online game wil zoals World of Warcraft, League of Legends en Elder Scrolls Online wil spelen. Voor deze games moet zeer veel data verplaatst worden.

Wanneer je internetverbinding dat niet tegelijkertijd met andere processen aankan, wordt het gamen én het Netflixen een tamelijk frustrerende aangelegenheid.

Smart home vraagt ook om meer capaciteit

Onze huizen wordt meer en meer gevuld met slimme apparaten die ons leven gemakkelijker moeten maken. We gebruiken ze om overal in het huis naar muziek te kunnen luisteren (Sonos) of om opdrachten te geven en antwoorden te krijgen (Google Home). Daarnaast willen we graag van afstand de thermostaat kunnen bedienen en misschien zelfs ook een robotstofzuiger aansturen.

Denk bijvoorbeeld aan videostreams van camera's en deurbellen. Voor een gevoel van veiligheid installeren we camera’s, al dan niet gekoppeld aan een deurbel, waarvan we op afstand de beelden kunnen bekijken op onze smartphone.

Zo’n videostream verbruikt echter wel veel capaciteit van je internetverbinding. Tel je dit allemaal bij elkaar op, dan vraag je snel te veel van een internetverbinding die daar mogelijk de capaciteit helemaal niet voor heeft.

Wat is de huidige capaciteit van jouw internetverbinding?

Het plafond van kabelinternetabonnementen ligt vaak op 150 Mbps.

Mensen die weten dat ze standaard veel data verbruiken, zoals online gamers, kiezen vaak voor deze optie. Vele anderen geven liever minder uit en gaan voor een lagere internetsnelheid. Sommigen nemen een abonnement bij een andere aanbieder, en zijn daarmee aangewezen op de relatief lage capaciteit van een ADSL-verbinding (vaak 30 Mbps).

Wanneer deze mensen producten en diensten die gebruik maken van hun beperkte internetverbinding gaan opstapelen, is het plafond van de mogelijkheden van deze verbinding snel bereikt. Voel je dus de behoefte voelt om de technologie van deze tijd in huis te halen, dan kun je niet om meer om Gigabit glasvezelinternet heen.

Dit is een samenwerking