De stap betekent een nieuwe tegenslag voor Windows Vista omdat deze manoeuvre kan worden gezien als bewijs dat het nieuwe besturingssysteem niet aanslaat bij gebruikers. De timing is des te pijnlijker omdat Microsoft vorige maand een reclamecampagne van 300 miljoen dollar is begonnen die het imago van Windows Vista juist moest verbeteren.

Windows XP is sinds afgelopen zomer niet meer te koop. Bedrijven en particulieren die Windows Vista Business of Windows Vista Ultimate aanschaffen, hebben echter het recht om terug te stappen naar Windows XP Professional. Fabrikanten zouden daarvoor aanvankelijk tot 31 januari 2009 speciale 'recovery cd's' met Windows XP mogen meeleveren, maar die termijn is nu verlengd naar 31 juli 2009. Na die datum kunnen klanten de cd's nog direct bij Microsoft bestellen.

The Register meldde het verlengen van de deadline op vrijdagochtend na een tip van een fabrikant. Microsoft Nederland ontkende aanvankelijk dat de regeling was aangepast, maar vanuit Amerika kwam vrijdagavond alsnog een bevestiging.

Microsoft heeft vijf jaar aan Windows Vista gewerkt. Daarmee is de software een van de langstlopende projecten van de firma geweest. De software had het meest succesvolle nieuwe besturingssysteem moeten worden, maar wordt al sinds zijn lancering op 30 januari 2007 geplaagd door problemen. Vooral bedrijven geven de voorkeur aan Windows XP boven Vista.

Bron: Webwereld Bron: Techworld