Microsoft deed zijn plannen onder meer uit de doeken in een Windows Vista-blog. Een eerste stap wordt aankomende herfst gezet als het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) zijn halfjaarlijkse onderhoudsbeurt krijgt.

MDOP, dat beschikbaar is voor houders van Software Assurance-contracten, biedt software die Microsoft in handen kreeg door de overnames van Softricity, AssetMetrix, Winternals Software en DesktopStandard. Met het pakket kunnen bijvoorbeeld applicaties gestreamed worden van een centrale server naar meerdere desktops. Verder biedt het Group policy-beheer (Advanced Group Policy Management) en de Diagnostics and Recovery Toolset (DART) voor het verhelpen van crashes.

De aankomende release zal naast het Engels nog tien andere talen ondersteunen waaronder Duits, Frans en Spaans. De Nederlandse taal is nog niet voorzien. Versie 3.0 van Advanced Group Policy Management zal nieuwe beveiligingsmogelijkheden, verbeterde reporting en ondersteuning voor Windows Vista SP 1 en Windows Server 2008 bieden.

Kidaro

Een belangrijke stap wordt in de eerste helft van 2009 gezet als de virtualisatiesoftware van Kidaro wordt toegevoegd aan MDOP. Met deze software kunnen gebruikers meerdere versies van Windows en applicaties naast elkaar draaien zonder meerder VM-sessies te openen. Microsoft zal de software van Kidaro, dat in maart van dit jaar werd opgeslokt, bovendien gaan hernoemen tot Microsoft Enterprise Desktop Virtualization.

Markt open

Microsoft neemt het op de desktopvirtualisatiemarkt op tegen met name Citrix en VMware. In tegenstelling tot de markt voor servervirtualisatiemarkt, waar VMware met grote afstand de marktleider is, ligt de desktopvirtualisatiemarkt nog helemaal open. 'Minder dan 1 procent van alle desktops draaien een vorm van virtualisatie', aldus Shanen Boettcher, general manager van Windows product management. Microsoft hoopt klanten voor zich te winnen door beter beheer te bieden via zijn System Center-tools en een betere integratie via Active Directory.

Microsoft heeft naar eigen zeggen al 6,5 miljoen MDOP-licenties verkocht. Dat waren er in januari nog maar 3 miljoen.