Filmstudio’s archiveren nog steeds een groot deel van hun films op de analoge manier, op cellulose. Microsoft werkt nu samen met Warner Bros om films digitaal op te slaan op een medium dat eeuwen mee gaat. De eerste proof of concept waarmee de twee bedrijven naar buiten komen is een kwartsglasplaat waarop de data met een laser wordt weggeschreven. De eerste film die op deze manier is overgezet is Superman, the Movie uit 1978. De film neemt ruim 75 GB data in beslag en de glasplaat is ongeveer zo groot als een onderzetter.

“Project Silica ontwikkelt de allereerste opslagtechnologie die ontworpen en gebouwd is vanuit de media, voor de cloud. We maken gebruik van recente ontdekkingen in ultrasnelle laseroptiek om gegevens op te slaan in kwartsglas door gebruik te maken van femtosecond lasers, en bouwen een volledig nieuw opslagsysteem dat vanaf de grond is ontworpen rond deze technologie,” schrijft Microsoft in een blogpost.

“De langetermijnopslagkosten worden opgedreven door de noodzaak om gegevens herhaaldelijk over te dragen naar nieuwe media voordat de informatie verloren gaat. Harde schijven kunnen na drie tot vijf jaar verslijten. Magnetische tape gaat mogelijk maar vijf tot zeven jaar mee. Bestandsformaten raken verouderd en upgrades zijn duur. Warner Bros. migreert bijvoorbeeld om de drie jaar proactief inhoud naar nieuwere media om degradatieproblemen voor te blijven.

Glasopslag heeft de potentie om een goedkopere optie te worden, omdat je de gegevens maar één keer op het glas schrijft. Femtosecond lasers - die ultrakorte optische pulsen uitzenden en die vaak worden gebruikt bij LASIK-operaties - veranderen de structuur van het glas permanent, zodat de gegevens eeuwenlang kunnen worden bewaard.”

In tegenstelling tot magnetische tape en cellulose hoeven de glasplaten niet in speciale klimaat beheerste ruimtes te worden opgeslagen waar de luchtvochtigheid en temperatuur constant te hoeven worden gereguleerd. Dit bespaart uiteindelijk energie wat ook weer goed is voor het milieu.

Niet voor thuisgebruik

Hoewel deze technologie veelbelovend klinkt voor iedereen, benadrukt Microsoft dat deze technologie niet bedoeld is voor thuisgebruik. "We proberen niet om dingen te bouwen om thuis films van te spelen. We bouwen opslagruimte die op cloudniveau werkt", zegt Ant Rowstron, partner-onderdirecteur van Microsoft Research Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, die samen met de Universiteit van Southampton Project Silica heeft ontwikkeld.

"Een groot element dat we wilden elimineren is deze dure cyclus van het verplaatsen en herschrijven van gegevens naar de volgende generatie. We willen echt iets dat je 50, 100 of 1000 jaar lang op de plank kunt leggen en vergeten totdat je het nodig hebt," aldus Rowstron.

In de onderstaande video zie je hoe de technologie werkt.