De mobiele apparaten kunnen allerlei vormen aannemen, het is moeilijk te voorspellen welke precies. Doordat de consument steeds meer keuzes krijgt en neemt, is het voor leveranciers steeds moeilijker een juiste format te vinden. De huidige trend naar segmentatie en mobiliteit en de komst van allerlei nieuwe mobiele apparaten zoals de iPad geven de leveranciers veel kansen in de komende jaren, maar bieden ook meer bedreigingen, constateert Gartner.

“Leveranciers kunnen niet meer blijven denken in traditionele form factors of architecturen”, zegt Ranjit Atwal, analist bij Gartner. Hij meent dat met de komst van webgebaseerde applicaties het gebruik van een traditionele PC met een zwaar besturingssysteem en snelle x86 processor niet meer nodig is. Daardoor zal al dit jaar de groei van desktop PC’s minimaal zijn en dan ook nog eens alleen maar in de opkomende markten.

Reeks mobiele devices

In de komende drie jaar zullen mobiele PC’s 90 procent van alle groei innemen. De wereldwijde groei in 2010 wordt geschat op in totaal 19,7 procent, naar in totaal 366 miljoen units. Netbooks zullen dit jaar nog zwaar meetellen in die groei, maar Gartner verwacht dat hun rol daarna is uitgespeeld. Dat komt door de groeiende concurrentie van ultraportable notebooks en de volgende generatie tablet PC’s.

De iPad zal slechts een van de vele nieuwe tablet PC’s zijn die in de komende tijd op de markt komen. Alle nieuwe soorten apparaten zullen de PC-industrie voorgoed veranderen, zegt Gartner.

In een andere analyse voorspelt Gartner dat de verkoop van touchscreen apparaten en telefoons dit jaar zal verdubbelen ten opzichte van 2009. De touchscreen was eerst nog voorbehouden aan het dure segment smartphones, maar wordt nu steeds breder gebruikt.

Sony aast op Apple

Onder meer Sony heeft aangekondigd zich met hernieuwde energie op de markt van mobiele gadgets te storten. de elektronicagigant kijkt met argusogen naar Apple, die met de iPhone en nu met iPad deze markten aanzwengelt.

Eerder deze week stelde een manager van Google al dat de desktop binnen drie jaar irrelevant zal zijn.

Bron: Channelworld.nl