Volgens NEC zijn er tot op heden slechts twee meldingen van brandende desktops geweest. De eerste melding dateert al van oktober 2005, de laatste is van vorige maand. Beide keren betrof het een Valuestar-desktop van de fabrikant.

Het probleem zit in een component in de voeding van de computer. Volgens NEC wordt dit onderdeel door een andere fabrikant geleverd - welke laat het bedrijf in het midden.

Volgens de computermaker kan de voeding oververhit raken. Indien een gebruiker zijn computer blijft gebruiken, kan er uiteindelijk brand ontstaan.

De bewuste modellen zijn tussen november 2003 en juni 2004 gefabriceerd. Het is niet bekend of de getroffen modellen ook buiten Japan zijn verkocht. In Japan heeft NEC inmiddels een vervangingsactie gestart om de getroffen voedingen te vervangen.

Eerder al kwam Sony in het nieuws toen miljoenen notebookaccu's door diverse fabrikanten werden teruggeroepen wegens brandgevaar. In totaal gaat het om 9,6 miljoen accu's. De hele operatie zou Sony zo'n 433 miljoen dollar kosten. Bron: Techworld